GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Floskler om visioner

Företrädare för Svenskt näringsliv i sydöstra Sverige går på offensiven (i till exempel Smålandsposten den 18/12) med floskler om behov av visioner. Det som är bra för företagen är bra för Sverige är den retoriska parollen. Det kan naturligtvis gå väldigt bra för företag som inte alls är bra för ”Sverige”. Höga energipriser ger utmärkt utdelning för Vattenfall och Eon men är dåligt för hushåll och många industrier. Skolkoncerner som driver på betygsinflationen kan gå väldigt bra.
Replik • Publicerad 10 januari 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulrica Bennesved, regionchef, Svenskt näringsliv.
Ulrica Bennesved, regionchef, Svenskt näringsliv.Foto: Anna Nordström

Det argumenteras för ”livslångt lärande” och att utbildningssystemet ska ”leverera det som företagen efterfrågar”. Men det företagen efterfrågar är kortsiktiga matchningar av tillgång och efterfrågan. Livslångt lärande förutsätter ett utbildningssystem, som ger grundläggande kunskaper som bas för lärande.

Talet om ”livslångt lärande” och att bekämpa utanförskap blir ju dessutom rätt mycket hyckleri när personer med goda kvalifikationer men utländskt klingande namn inte ens kallas till intervju av företagen. ”Ålderismen” i näringslivet tyder inte heller på respekt för livslångt lärande.

”Långa tillståndsprocesser” sägs hota klimatomställningen. Problemet är snarare ineffektiva tillståndsprocesser. Fokus på att korta tiden ger inte bättre processer. Dåliga ansökningar som måste kompletteras är en del av problemet. Att skrota miljöbalken, som vissa korttänkta debattörer förordar, är inte bara dumt utan orealistiskt eftersom många av problemen har sitt ursprung i EU-direktiv. Tillståndsprocesser värnar dessutom om äganderätten, vilket gärna glöms bort av de som vill ta bort överklaganderätten.

Ska det gå bra för Sverige måste vi överge styrmodeller importerade från näringslivet och återprofessionalisera utbildning, sjukvård och förvaltning. Stat och kommun behöver färre administratörer och kommunikatörer och fler verksamma i kärnverksamheterna.

Det vi inte behöver är kortsiktig styrning förklätt till nationella visioner från Svenskt näringsliv.

Lars Emmelin, professor emeritus, Karlskrona

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.