Folkräkning kanske behövs

Ska man tro den kristna och religiösa historian, så började allt med en skattskrivning och i allt detta föddes Jesusbarnet. I landet Sverige har ingen ”skattskrivning” eller som vi säger – folkräkning -genomförts sedan 1990, för 33 år sedan.
Debatt • Publicerad 20 februari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Själv tycker jag det är viktigt att vi är skrivna på rätt adress – så länge vi inte lever i en uppenbar diktatur i Sverige – för att rättsstaten ska fungera, skriver
Själv tycker jag det är viktigt att vi är skrivna på rätt adress – så länge vi inte lever i en uppenbar diktatur i Sverige – för att rättsstaten ska fungera, skriverFoto: Vilhelm Stokstad / TT

Det innebär inte att det förädlats en massa Jesusbarn i Sverige under denna tid, snarare en massa mer eller mindre ljusskygga individer. Ljusskygga individer har en förmåga att utvecklas i diverse sociala sammanhang .… men det är här det börjar bli nästan politiskt komiskt.

Den f d socialdemokratiska regeringen motsatte sig en ny folkräkning, eftersom den drevs på av högern och Sverigedemokraterna, som anförde att det bara var invandrare och nyanlända som bluffade med sin bostadsadress, för att kunna tillskansa sig otillåtna socialförsäkringar.

Nu vill den nuvarande högerregeringen inte genomföra någon ny folkräkning och kritiseras därför av den f d socialdemokratiska regeringen för – löftesbrott.

Antag nu att det kanske inte bara är invandrare som är ”felbokförda” – utan att det kanske finns en och annan förtroendevald, näringsidkare, utlandssvensk, bostadshaj eller som man säger; en och annan från de bättre bemedlade kretsarna, som på grund av möjligheter till arvoden, reseersättningar, svarta pengar eller skattelättnader kan spela med lite olika bostadsadresser.

Nu blir det ju inte av, annars hade man ju kunnat koppla in Riksrevisionsverket, att räkna på vilka som är de största bedragarna när det gäller att skriva sig på fiktiva adresser.

Vilka är vinnare och förlorare?

Själv tycker jag det är viktigt att vi är skrivna på rätt adress – så länge vi inte lever i en uppenbar diktatur i Sverige – för att rättsstaten ska fungera, rättvisan och inte minst för beredskapen i krissituationer.

Mats Karlsson

”Nu blir det ju inte av, annars hade man ju kunnat koppla in Riksrevisionsverket, att räkna på vilka som är de största bedragarna när det gäller att skriva sig på fiktiva adresser.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.