GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förklara för oss okunniga

I härvarande tidning har vi under mer än ett års tid kunnat läsa om det planerade sjukhusbygget i Räppe i artiklar, debattinlägg et cetera.
Insändare • Publicerad 11 november 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Olika debattörer har argumenterat för sina synpunkter, vilket gett värdefull information för oss ”vanliga” medborgare. Undantaget, minst av allt lysande, är fullmäktiges ordförande Britt-Louise Berntsson, som i ett ovanligt inlägg omyndigförklarade alla som har invändningar mot bygget och benämnde dessa som bakåtsträvare och utvecklingsfiender. Märkligt, minst sagt, och något som hennes parti rimligen måste ta itu med nu när nomineringar inför nästa års val pågår.

Att erfarna tidigare medarbetare inkompetensförklaras av fullmäktigeordföranden måste betraktas som sensationellt, men ingen seriös bedömare kan ju ta kritiken på allvar.

I otaliga artiklar har olika aspekter på sjukhusfrågan ventilerats. Som vanligt är det så att ena sidans frågor oftast inte besvarats av den andra, som i stället framfört egna argument. Därför skulle jag vilja att båda sidor nu svarar på två för mig mycket avgörande frågor.

1. Förklara vad ”nära sjukvård” innebär. Under 20–30 års tid har politiker av allehanda slag talat om närsjukvård, utbyggd primärvård och många andra diffusa begrepp. Men inget verkar ha ändrats, möjligen att det blir allt svårare att få komma till en läkare. Vi är nog många som vill veta vad den nära vården innebär för oss som medborgare och skattebetalare.

2. Hur mycket räknar ni politiker med att behöva höja skatten för att betala det nya sjukhuset? Tittar man på Region Kronobergs bokslut de senaste 10–15 åren så finner jag inte utrymme för att amortera och betala räntor på de säkert 5–7 miljarder kronor som ett nytt sjukhus kommer att kosta.

Tackar på förhand för de enkla och begripliga svaren.

Intresserad medborgare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.