GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Friskolornas riksförbund borde fokusera på att åtgärda problemen – inte sopa dem under mattan

Ulla Hamilton, tidigare moderat borgarråd i Stockholms stad, är numera vd för Friskolornas riksförbund. Som sådan är det hennes uppgift att värna om sina medlemmars villkor, inte minst de ekonomiska. Så på sätt och viss är det naturligt att hon inte svararmina synpunkter om att vi skapat ett system för friskolorna som gör det lönsamt att bland annat sätta glädjebetyg, dra ner på undervisningskvaliteten, välja bort ”besvärliga” elever och dra ner på sådant som elevresurser, skolhälsovård och skolbibliotek.
Replik • Publicerad 22 november 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lennart Adell Kind.
Lennart Adell Kind.Foto: Fotograf Emelie Mitroulis Helldén, Emelie Mitroulis Helldén

Det jag efterlyser är inte att få bort friskolorna, många av dem gör ett utmärkt arbete, utan att förändra systemen för att få bort avarterna. Det finns en rad åtgärder man kan göra för att nå dit. För det första att anpassa skolpengen så att de kommunala skolorna får ersättning för att de måste ha extrakapacitet att ta emot alla elever som söker sig dit. För det andra att betygen sätts utifrån oberoende rättade prov. För det tredje att friskolorna bara ersätts för de lektioner som faktiskt genomförts med en lärare, och med ett betydligt lägre belopp om läraren inte varit behörig, för det fjärde att man inom en kommun har ett gemensamt antagningssystem som gör att friskolorna inte kan selektera sina elever, för det femte att ersättningen till friskolorna är baserade på att de har lika mycket av elevresurser med mera som de kommunala skolorna.

Ulla Hamilton skriver att ”oseriösa och extremistiska friskolor ska bort”, men då gäller det att ge kommunerna rätt att stoppa sådana skolor snabbt, till exempel den extremistiska Römosseskolan i Göteborg, som drevs av den före detta moderate riksdagsmannen Abdirizak Waberi under många år trots att det fanns en rad rapporter som pekade på grava missförhållanden.

Ulla Hamiltons påstående att friskolorna gör att en ”kultur av fokus på studiero och ordning kan sprida sig över hela landet” är oerhört kränkande mot alla de som sliter med studiero och ordning i den kommunala skolan. Den ”kultur” som Ulla Hamilton beskriver handlar snarare om förmånen att få välja bort ”besvärliga” elever.

När det gäller frågan om ägare och var vinsterna hamnar så ”glömmer” Ulla Hamilton att till exempel Sveriges största friskolekoncern, IES, största ägare är fonden Paradigm Capital, baserad i skatteparadiset Luxemburg, men registrerad i Delaware i USA där reglerna gör att ingen har insyn i vem som är ägare. IES gjorde förra året en vinst på nästan 10 000 kronor för var och en av sina 30 000 elever.

Om man vill bevara friskolesystemet, och den stora majoritet av friskolorna som är hederliga och hårt arbetande, många på ideell basis, så gäller det att komma till rätta med de missförhållanden som jag pekat på. Missförhållanden som hotar att rycka undan mattan för alla friskolor. Det är detta som Friskolornas riksförbund borde fokusera på i stället för att försöka sopa problemen under mattan.

Lennart Adell Kind, Växjö

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.