GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fundamentala brister i skolsystemen

Jag måste erkänna att jag hör till dem som av ideologiska skäl tycker att så mycket som möjligt ska vara privat. Jag vill ha så lite stat och så mycket frihet som möjligt. Jag tycker också om att man har så mycket valfrihet som möjligt. Men jag vill också om att mina skattepengar ska användas till rätt saker. Och rätt saker innefattar inte finansiering av grov organiserad brottslighet och terrorism, eller att pengarna flödar till skalbolag i skatteparadis.
Insändare • Publicerad 11 november 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det finns otaliga studier som visar att friskolesystemet bidrar till ökad segregation och utarmning av den kommunala skolan, skriver Lennart Adell Kind.
Det finns otaliga studier som visar att friskolesystemet bidrar till ökad segregation och utarmning av den kommunala skolan, skriver Lennart Adell Kind.
Foto: Adam Ihse/TT

För ett resultat av den ideologiskt drivna privatisering som svept över vårt land är att våra välfärdssystem blivit bankomater för både brottslingar och globala riskkapitalister. Verksamheter som LSS, hemtjänst och jobbcoacher har visat sig vara konstruerade på ett sätt som inbjuder till fusk och drar till sig kriminella som flugor till en sockerbit. Givetvis är de flesta företag inom dessa verksamheter seriösa och hårt arbetande, men alltför många skattemiljarder går till fuskare för att man ska kunna anse att systemen fungerar.

Stora problem finns också när det gäller friskolorna. Det finns otaliga studier som visar att friskolesystemet bidrar till ökad segregation och utarmning av den kommunala skolan. Ännu värre är kanske hur friskolorna bidrar till en försämring av utbildningsnivån i vårt land. Dels genom att de ofta föredrar att anställa billiga obehöriga lärare i stället för personer som är utbildade för sin uppgift, för att kunna öka sina vinster.

Studier har också visat att friskolorna driver på betygsinflationen genom att sätta glädjebetyg. Generellt så rättar man de nationella proven ”snällare” än kommunala skolor, man sätter dessutom högre betyg än resultaten av de nationella proven motiverar. I ämnen som saknar nationella prov sätter man ännu högre betyg. Nyligen uppmärksammades en friskola i Nacka som hade gett samtliga flickor betyget A i bland annat bildämnet.

Andra studier visar att elever som gått i friskolor klarar sig sämre på universitetet trots högre betyg från gymnasiet. Detta beror givetvis på att friskolornas främsta attraktion är att eleverna förväntar sig att få högre betyg om de väljer en friskola framför en kommunal.

Problemen förstärks av att friskolor i genomsnitt satsar mindre på saker som förebyggande skolhälsovård och skolbibliotek. Man har också ofta skapat antagningssystem som selekterar bort problematiska, och därmed dyrare, elever. Det är också självklart ett problem när friskolor drivs av religiöst fundamentalistiska grupper och ibland rena sekter. Vad får elever som går i dessa skolor för utbildning?

Friskolorna har ökat valfriheten för elever och föräldrar. Det har inneburit att landsbygdsskolor har kunnat drivas vidare som friskolor i stället för att läggas ner. Men när internationella hedgefonder söker sig till den svenska skolmarknaden i jakt på stora säkra vinster måste vi våga erkänna att det finna fundamentala brister i systemen.

Inom den kommunala vuxenutbildningen och SFI är det ännu tydligare hur vissa aktörer mjölkar systemet på pengar samtidigt som man levererar undermålig utbildning.

Jag vill att mina skattepengar används på rätt sätt och inte hamnar i fel fickor. Om systemen inte garanterar detta så måste verksamheterna drivas i offentlig regi.

Lennart Adell Kind, Växjö

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.