Gamla kommunhuset – ett Törnrosaslott?

Nu är det snart dags att göra bokslut för det moderatledda styret i Växjö kommun.
Insändare • Publicerad 9 december 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö kommunhus
Växjö kommunhusFoto: Lars-Göran Rydqvist

När det gäller hanteringen av det gamla kommunhuset finns många obesvarade frågor, som nuvarande ordföranden Rene Jaramillo omsorgsfullt undvikit att svara på.

Växjöbostäder övertog ansvaret för gamla kommunhuset 2018 och man uttalade då visioner om vad man skulle göra med kvarteret Ansgarius. Innan dess får man anta att omfattande undersökningar hade gjorts, som underlag för att 2017 besluta att bygga ett nytt kommunhus. Det innebär att byggnadens status var väl känd när Växjöbostäder tog över ansvaret.

I februari månad i år utlovade Jaramillo i Radio Kronoberg att efter sommaren lämna ett besked om vad som ska hända. Så skedde inte och Jaramillo visade stor irritation i svaret på frågor från Malin Lauber i debattartiklar i Smålandsposten.

För någon vecka sedan ställde SVT frågor och återigen saknades klarlägganden, men vi fick reda på att driftkostnaden för det tomma huset är 250 000 kronor per månad.

Det vore klädsamt om Jaramillo innan han lämnar över ansvaret redogör för varför man fem år efter att ett beslut fattades och 18 månader efter utflyttningen till nytt kommunhus inte anser sig ha anledning att informera kommunens medborgare om vad som ska hända med ett centralt beläget kvarter. Detta samtidigt som växterna på sydvästra hörnet växer sig kämpahöga och är på väg att förvandla kvarteret till ett sovande Törnrosaslott.

Och sedan blir det förstås spännande att se vem i det nya styret som likt prinsen i sagan har förmåga att förvandla det sovande kvarteret till en livfull byggnad!

HN