Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gömd och destruktiv självmedicinering

Efter mer än 25 år i arbete med kemiskt beroende människor förefaller det tydligt att större delen av de som fastnat i ett alkoholberoende är offer för självmedicinering.
”Låt oss hjälpas åt att skapa förutsättningar för att de dolda alkoholisterna ska våga sig fram i ljuset och be om hjälp”, skriver Gunnar Holmström.
”Låt oss hjälpas åt att skapa förutsättningar för att de dolda alkoholisterna ska våga sig fram i ljuset och be om hjälp”, skriver Gunnar Holmström.
Foto: Martina Holmberg / TT
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vanligen är det ett inre illamående man vill kurera. Ångest och diverse orostillstånd hindrar individen från att fungera. Det lättast åtkomliga medlet för att få en sinnesförändring är alkohol, som nu inte bara finns på flaska utan även i box och på burk. Ölburkar finns i livsmedelsaffärer och starkare grejer köper man på Systembolaget med generösa öppettider. Somliga brygger, jäser och bränner hemma.

Alkohol är relativt snabbverkande, men som alla medel som har effekt har det också biverkningar. Beroendeutveckling är en allvarlig och svårhanterad följd av självmedicinering med alkohol. Ofta utvecklas ett alkoholberoende långsamt och över tid. Till en början förefaller det mest vara frid och fröjd med betoning på fröjd. Men allt eftersom behövs det mer för att nå fröjden och efteråt blir det allt jobbigare. Detta oönskade illamående är vad som vardagligt kallas bakfylla och i medicinska sammanhang benämns som abstinens.

Eftersom alkoholen främst drabbar hjärnan blir effekten bland annat ett sämre omdöme när signalsystemet kommer i obalans. Motoriken påverkas. Det är inte bara förmågan att tänka klart som blir vingligt utan även kroppens rörelser. När ruset klingat av mår både kroppen och själen illa. Ett uttryck för sinnets opasslighet är starka känslor av skam. Till slut blir obehaget så kraftfullt att den lidande och alkoholskadade personen tillför mer av det cellgift som är orsaken till det onda. Det är då behovet av återställare har kommit in i bilden.

Den negativa spiralen snurrar nedåt allt fortare. Skammen och skulden fräter på självkänsla och självrespekt. Behovet att gömma, dölja, bortförklara och anstränga sig att visa ytan ren och putsad blir närmast desperat viktig. Familj, vänner och arbetskamrater börjar tvivla på vad de ser och hör och borde förstå. Ju högre upp på den sociala skalan drinkaren finns desto mindre vill omgivningen tro att det är en alkoholist man har i sin närhet. När det inte längre blir möjligt att förneka sanningen gör den höga ställningen att fallet blir mycket större och hårdare.

Den som allra sist vill inse sanningen är den alkoholberoende personen. Skuldkänslorna och framförallt skammen ger näring till en allvarlig förnekelse. I många fall kan det bli en förnekelse ända in i döden. Alkoholism är en dödlig sjukdom. Enligt Beroendecentrum dör i vårt land mellan 5 000–7 000 människor varje år av alkoholrelaterade orsaker. Siffran kan vara högre eftersom så mycket som rör alkoholism är dolt i mörker.

En annan uppskattning som sannolikt är alldeles för låg handlar om att det skulle finnas en halv miljon alkoholskadade i vårt land. Eftersom det finns minst fem som lider runt varje alkis är det alltså lågt räknat tre miljoner i vårt land som är direkt och indirekt alkoholskadade. Det som är riktigt skrämmande är att en stor del av dessa är barn.

Det som är gömt kan man inte göra något åt, men när problemen blir synliga är de behandlingsbara. Låt oss hjälpas åt att skapa förutsättningar för att de dolda alkoholisterna skall våga sig fram i ljuset och be om hjälp.

Gunnar Holmström, Väckelsång, beroendeterapeut och konstnär

Den som allra sist vill inse sanningen är den alkoholberoende personen. Skuldkänslorna och framförallt skammen ger näring till en allvarlig förnekelse.

Läs mer