Gör något åt bristen på specialistläkare

I media har vi fått rapporter om läkarbrist. I Kronobergs län har man svårt att få specialistläkare. På akutkliniken finns inte alltid utbildad läkare att tillgå. Kronobergs län ligger i botten på nationella ligan att ta hand om strokefall och hjärtinfarkter.
Insändare • Publicerad 10 december 2012

I media har vi fått rapporter om läkarbrist. I Kronobergs län har man svårt att få specialistläkare. På akutkliniken finns inte alltid utbildad läkare att tillgå. Kronobergs län ligger i botten på nationella ligan att ta hand om strokefall och hjärtinfarkter.

Nu föreslås höjda löner och utlandsrekrytering för att få fram läkare till länet. Kostnaderna för hyrläkare, (staffetläkare) är omfattande för mediokra tjänster och bristande kontinuitet.

För den offentliga yrkesgrupp som har högst löneläge föreslås nu ännu högre löner. I stället för att utbilda fler läkare föreslås nu ”ökad utlandsrekrytering av specialistläkare” Vilka andra länder ska dimensionera sina utbildningssystem för att också täcka Sveriges behov av läkare?

Kan inte Sverige, som har ett av världens dyraste utbildningsväsenden, frambringa sina egna läkare, inklusive specialister?

Svensk läkarutbildning, trots sin korthet, påstås ju ibland vara världsledande!

Och vilka språk ska de svenska patienterna utbildas i för att förstå de utländska specialistläkarna?

Redan i dag uppstår många kommunikationsproblem mellan patient och läkare där övrig sjukvårdspersonal får avsätta tid till tolka och förklara vad doktorn (och patienten) menar.

I detta avseende visar man en omoralisk nonchalans mot äldre svenska patienters behov!

Att det i dag råder problem att få läkare till vissa regioner och orter är ett skapat problem.

Skattebetalarna (läs patienterna/vårdtagarna) har via skattsedeln betalat för läkarnas utbildning, cirka 1 miljon kronor/studieplats. En rimlig motprestation vore att samhällets behov vore vägledande för var den nyutbildade medicinaren har att göra sin AT- respektive specialisttjänstgöring, på samma sätt som Domstolsverket styr och fördelar sina juristutbildade notarier och fiskaler till aktuell ort.

Den uppkomna bristsituationen har varit känd länge och är en följd av politiska beslut.

Var finns samhällsansvaret hos den politiska eliten?

Eller har den löst sin sjukvård på annat sätt?

Andra Väst-Europeiska länder har inte dessa problem i sin sjuk- eller tandvård (som räknas till sjukvården i andra länder). Är det kanske dags att överföra sjukvårdshuvudmannaskapet till staten såsom i Norge? Och att de svenska politikerna där tar sitt ansvar för sina medborgares sjukvård och stoppar rullningen av miljonbelopp i ett oeffektivt hyrläkarsystem?

De små landstingen har problem att leverera de sjukvårdstjänster som förutsättes och efterfrågas, bland annat likvärdig och heltäckande vård, och att ensamma införskaffa dyr medicinsk utrustning.

Vore det inte dags att friställa landstingspolitikerna från deras uppdrag och överlåta sjukvården på en nationellt övergripande organisation, så att man i varje län slipper att ensamt bekosta specialiteter?

UNDRANDE KRONOBERGARE

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.