GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gör något åt miljön!

Har du någon gång funderat på varför jorden sakta förstörs av oss människor? Det är mycket som händer just nu och om vi inte stoppar den här uppvärmningen kommer inget att vara kvar.
Insändare • Publicerad 10 januari 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arktis och Svalbard hör till de områden i världen som drabbats hårdast av klimatförändringarna.
Arktis och Svalbard hör till de områden i världen som drabbats hårdast av klimatförändringarna.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Man märker nästan ingen skillnad på hur världen såg ut för flera år sen och hur det ser ut i dag. Vi människor lever våra liv som vanligt och forskarna försöker hitta en lösning. Det är inte alla som förstår hur allvarligt det är och tänker sig inte för de val som man väljer i sin vardag. Tycker ni inte att det är dags att göra något åt det? vill ni inte leva längre på jorden med ett hälsosamt liv? Vi behöver aktivt ingripa, nu!

Till att börja med vill jag säga att om vi fortsätter att göra det som vi gör i dag kommer det att leda till allvarliga konsekvenser, såsom att kulturlandskap samt människors och djurs livsvillkor kommer att påverkas. Både lokalt och globalt. Frågan för forskarna är inte om det blir en katastrof, utan hur stor den blir, hur snabbt den kommer och var den kommer att slå som hårdast. Världens fattiga har redan börjat drabbas och bedömningen visar att de kommer drabbas värst även i framtiden. Klimatförändringarna ökar befintligt och skapar ny fattigdom och väntas leda till en stor mängd klimatflyktingar i världen.

Om klimatförändringarna dessutom inte stannar innan +2 grader kommer det vara en tuff utmaning för alla på jorden. Enligt forskarna är några andra konsekvenser av den globala uppvärmning i dag högre koncentration av koldioxid, att glaciärerna smälter rekordsnabbt, varmaste årtiondet på flera tusen år, att havsnivån stiger snabbare, att Arktis isar smälter, att haven värms upp fort och rekordhög havsförsurning.

En del anser att det är dyrt att ställa om och jag håller absolut med. Det skulle inte ha varit så dyrt om vi människor lyssnade på forskarna från början. Jag menar självklart inte att det inte skulle ha hänt om vi lyssnade och gjorde som forskarna sa men vi skulle i alla fall hinna hindra den här globala uppvärmningen i tid. Det kan vara svårt för de som till exempel kör varje dag och har det som ett jobb samt för företag som fraktar sina varor, eller som arbetar med fabriker.

Jag hävdar att alla samarbetar, rika länder eller fattiga. Det spelar ingen roll, bara att alla står med varandra och hjälps åt kan vi tillsammans göra det omöjliga.

Avslutningsvis kommer några förslag på vad vi kan göra åt den här uppvärmningen. Vi måste halvera våra utsläpp av växthusgaser till 2030 och nå nollutsläpp till år 2050. Studie efter studie och forskare efter forskare säger samma sak hela tiden och man har nästan tröttnat på allt prat. Klimatförändringarna är inget man bara berättar om och sen är det slut, utan man måste göra något åt det genast. Ju snabbare man gör något åt det, desto snabbare kan vi rädda vår planet. Det är jättemycket man kan göra åt uppvärmningen som att cykla eller gå och om man behöver åka långa avstånd är det bättre om vi köper el- eller biogasbilar. Det är dyrt med el- och biogasbilar och därför behöver vi sänka priset på dem. Enligt Världsnaturfonden kan man försöka jobba hemifrån någon dag om man har möjligheten. Detta minskar onödiga transporter och ökar din produktivitet.

Masa Jaosh

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.