Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gratis tandvård för personer i alla åldrar

Jag tycker att det borde vara gratis tandvård för personer i alla åldrar. Vi har rätt till att få våra tandläkarbesök gratis hur gamla vi än är.
Emma Vrigborn tycker att det ska vara gratis att gå till tandläkaren.
Emma Vrigborn tycker att det ska vara gratis att gå till tandläkaren.
Foto: Tore Meek
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tandläkarbesök är gratis upp till 23 år, men alla över 23 år får betala dyrt för bara 30 minuter av undersökning. Alla har inte en stadig och bra inkomst att betala ett tandläkarbesök med. Ska de behöva gå runt med inflammerat tandkött eller hål i tänderna?

Att gå till tandläkaren är något vi alla behöver göra och det är väldigt viktigt för vår hälsa att ha hela och rena tänder. Om vi ska kunna leva och må bra i vår vardag gäller det att vi inte ha tandvärk eller hål i tänderna, för i så fall fokuserar vi mer på våra tänder än på exempelvis vårt skolarbete eller jobb.

De som pluggar 100 procent på högskolan får totalt 2 732 kronor i veckan )lån och bidrag). Ett tandläkarbesök kostar mellan 800-1 475 kronor. Ska hälften av deras inkomster gå till ett enda tandläkarbesök? De flesta går ju bara till tandläkaren vartannat år men om man har problem med sina tänder så kan man behöva gå till tandläkaren desto oftare och det är inget vi kan välja bort.

Mitt förslag till Region Kronoberg är att mer av våra skattepengar borde gå till tandvården. Vi kommer såklart behöva sänka några av de andra sakerna som våra skattepengar går till men vi måste fokusera på det viktigaste, att alla mår bra.

Emma Vrigborn

Om vi ska kunna leva och må bra i vår vardag gäller det att vi inte ha tandvärk eller hål i tänderna, för i så fall fokuserar vi mer på våra tänder än på exempelvis vårt skolarbete eller jobb.

Läs mer