GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Grattis Växjöbostäder – bäst i Sverige på att skinna era hyresgäster!

Enligt Boverkets rapport om ”Värdeöverföringar från allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag för räkenskapsåret 2018”, var Växjöbostäder ett av de tio allmännyttiga bostadsföretag som gjort de största vinstutdelningarna till sina ägare. År 2019 gjorde man en rejäl ”kraftansamling” och lyckades därmed toppa listan över de 260 bostadsföretag som gett ägarna vinstutdelning. Nu var Växjö inte bara ”Europas grönaste stad”, nu hade man dessutom blivit ”Bäst i Sverige på att skinna sina hyresgäster”.
Insändare • Publicerad 26 november 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rost i soprum tillhörande Växjöbostäder.
Rost i soprum tillhörande Växjöbostäder.
Foto: Privat

De kommande två åren var vinstutdelningarna till Växjö kommun ungefär lika stora som tidigare. Detta innebär att under de senaste fyra åren har Växjöbostäders hyresgäster fått punga ut med 400 miljoner för att finansiera kommunala verksamheter som rimligen borde finansieras med andra medel. Detta sker dessutom i en tid då Växjöbostäder vill höja hyran med 4,30 procent!

I Växjöbostäders års- och hållbarhetsredovisning 2020 säger man att hyresnivån är viktig för att de ska följa de affärsmässiga principerna och få kostnadstäckning för de renoveringar som behövs i deras områden. Med tanke på de gigantiska vinstutdelningarna till Växjö kommun borde Växjöbostäder rimligen inte behöva höja hyrorna med så stora belopp. Har man ekonomi för att ge vinstutdelning till sina ägare, bör man också ha ekonomi för att klara sina renoveringar. Enligt Rene Jaramillo, ordförande för Växjöbostäder har ”Växjöbostäder muskler att hantera både underhåll och renovering”. Att ha resurserna och att faktiskt använda dem är två helt skilda saker. Växjöbostäder har en stor underhållsskuld och vi som bor i Växjöbostäders bostadsområden påminns om detta varje dag. Här finns fukt- och mögelproblem, ovårdade utemiljöer, husfasader där trädetaljerna ruttnar sönder, målarfärg som flagnar, försämrade renoveringsvillkor och mycket mer. Sist men inte minst, vi ser också att när våra bostadsområden förfaller ökar också otryggheten.

I en intervju i Smålandsposten säger Rene Jaramillo att han tycker att det är okej att Växjöbostäder ger vinstutdelning till sina ägare då pengarna går tillbaka till dem som satsar, det vill säga kommuninvånarna. Detta uttalande låter fantastiskt i sann demokratisk anda. Problemet är dock att det inte är sant. Det är inte Växjö kommuns dryga 94 000 invånare som satsar, det är Växjöbostäders 9 000 hyresgäster!

När Växjöbostäder och Vidingehem går ihop till ett bolag planeras en årlig vinstutdelning på 120 miljoner kronor. I en debattartikel i Smålandsposten varnar Oliver Rosengren, ordförande för VKAB, för vad som händer om oppositionen föreslår att utdelningen inte ska lämnas. Han hävdar att det skulle kunna leda till att en vanlig familj får 4 000 kronor i höjd skatt. Det han ”glömmer” att berätta är att med fortsatt vinstutdelning är det vi hyresgäster som även i fortsättningen får betala kalaset. Detta till en kostnad som är tre gånger så stor som den påstådda skatteökningen. Ekvationen är enkel – 44 800 inkomsttagare som delar på 120 miljoner kronor eller 11 100 hyresgäster som ska dela på samma kostnad. Man behöver inte tillhöra Oliver Rosengrens ”skickliga ekonomer” för att inse att de stora förlorarna återigen är bolagets hyresgäster.

Titti Tekin

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.