Hållbart stadsbyggande i praktiken

Inför beslutet om att flytta ut sjukhuset till Räppe gjordes aldrig någon analys av konsekvenserna ur hållbarhetssynpunkt. Inte heller utreddes konsekvenserna för centrum.
Insändare • Publicerad 10 mars 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö lasarett.
Växjö lasarett.Foto: Elvedin Basic

I Malmö har man som i flertalet städer fortsatt att bygga om- och till det befintliga sjukhuset. Malmö sjukhusområde är i år en av fyra nominerade till Planpriset 2022, ett pris som Sveriges Arkitekter årligen delar ut till de bästa projekten i Sverige.

Ur juryns motivering: ”Genom att stanna kvar mitt i Malmö, utveckla befintliga sjukhusbyggnader och lyfta det offentliga rummet illustrerar omvandlingen av Malmö sjukhus hållbart stadsbyggande i praktiken. Planerna för sjukhusområdet är ett inspirerande exempel på hur stora vårdinstitutioner får möjlighet att expandera i ett centralt läge i staden. Det ger stora fördelar ifråga om tillgänglighet och jämlik vård. Genom att väva ihop Malmö sjukhus med resten av staden blir det en självklar del av invånarnas vardag, med parker, konst och restauranger tillgängliga för alla. Omvandlingen av sjukhuset visar hur slutna vårdmiljöer kan öppnas, med positiva effekter på stadsliv, hälsa och förebyggande vård. ”

När politikerna inser att det är en ekonomisk omöjlighet att bygga nytt sjukhus i Räppe, skall de veta att det fortfarande finns en stor möjlighet att göra om och göra rätt. Genom att stanna kvar mitt i Växjö, utveckla befintliga sjukhusbyggnader och lyfta det offentliga rummet kommer omvandlingen av CLV visa på hållbart stadsbyggande i praktiken, samtidigt som det ger stora fördelar ifråga om tillgänglighet och jämlik vård.

Olof Thedin

”I Malmö har man som i flertalet städer fortsatt att bygga om- och till det befintliga sjukhuset. Malmö sjukhusområde är i år en av fyra nominerade till Planpriset 2022, ett pris som Sveriges Arkitekter årligen delar ut till de bästa projekten i Sverige.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.