Annons

Har kommunpolitikerna drabbats av eftertänksamhet måntro?

Kommunpolitikerna i Uppvidinge har beslutat att göra en paus i beviljandet av nya vindkraftfarmer utöver de redan beslutade. Man ska avvakta och värdera uppförandet av den 47 verk stora farmen som uppförs söder om Åseda. Har man drabbats av eftertänksamhet måntro?
Insändare • Publicerad 2 mars 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bo Hjalmarsson fortsätter vindkraftsdebatten.
Bo Hjalmarsson fortsätter vindkraftsdebatten.Foto: Mark Hanlon

Är det okej att omvandla kommunen till ett mellanting av industrilandskap och ett om nätterna blinkande tivoli som syns över hela kommunen? Eller har man börjat reflektera över hur det kommer att se ut om några decennier när området ska städas upp? En stor skrotgård?

Troligtvis har man inte reflekterat alls i de här riktningarna. Den politiska prestigen är stark. Har det en gång beslutats att Uppvidinge ska exploateras för vindkraft så ska det ta mig f*n också ske. Om något år kommer Göteborgska Finansbolaget som bygger vindfarmer tillbaka och då kommer man få bygga de nära 300 meter höga verken som man tänker sig placerade i närheten av Älghult. Även grannkommuner kommer då att få ta del av synen av de höga verken.

Annons

I en vindkraftsentusiastisk reportageserie i Smålandsposten fick vi veta att det är bra för skogen att det huggs för att ge plats åt uppställningsplatser och ett nät av överbreda vägar. Turisterna kommer att gilla att titta på 200 meter höga vindkraftverk. Tyskar och danskar känner sig kanske hemma? Industrin kommer att få sin energi när det blåser. “Det är en jättegrej för Uppvidinge att vara en del i den här omställningen”, säger en person i reportageserien. Håller fullständigt med honom. Kommunen kommer att omvandlas till ett fascinerande landskap. Det ska bli spännande att få känna tryckvågorna som de stora bladen skapar under rotationen och att nattetid se det tivoliliknande landskapet.

Hur människor, djur och insekter kommer att trivas i landskapet och dess närhet är väl av underordnad betydelse.

Bo Hjalmarsson, Uppvidinge

”Troligtvis har man inte reflekterat alls i de här riktningarna. Den politiska prestigen är stark.”
Annons
Annons
Annons
Annons