unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Har vi aktivistiska åklagare?

Nyligen har i nyheterna visats att en åklagare har lagt ned åtalet mot en kommunpolitiker (S) i Ljungby, vilken misstänktes för människosmuggling av landsmän in i Sverige.
Hur är det med tesen ”alla människors lika värde”, och ”likhet inför lagen”? frågar sig Johan Nilsson.
Hur är det med tesen ”alla människors lika värde”, och ”likhet inför lagen”? frågar sig Johan Nilsson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Åklagaren lade ned åtalet med motiveringen att ”det ej fanns några bevis eller utsatta för brott”. Detta trots att bilddokumentation och erkännande fanns.

Det är anmärkningsvärt. Nyligen sattes en svensk industriman i häkte en hel månad för påstådd olaglig vargjakt i Värmland, trots att vare sig något varg- kadaver eller annan hållbar bevisning fanns.

Kan det vara så att aktivister har kommit in i statsförvaltningen? Hur är det med tesen ”alla människors lika värde”, och ”likhet inför lagen”? Är det möjligen ärendenas art som ligger till grund för de olika bedömningarna av kriteriet brottsbevis?

Johan Nilsson

quote
Kan det vara så att aktivister har kommit in i statsförvaltningen?