Annons

HSB:s bostadsrättsföreningar har blivit småpåvarnas lilla rike

Det behövs helt klart en översyn och utredning om hur en bostadsrättsförening ska styras.
Insändare • Publicerad 13 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Pär Fredin/TT

Bostadsrättsinnehavarens investerade kapital ska förvaltas på ett ekonomiskt och socialt sätt. Det kan bara göras med ansvarsfulla och yrkeskunniga personer som ledamöter.

I varje styrelse borde det finnas en ekonom och en fastighetskunnig oavsett om de är lägenhetsinnehavare eller ej i föreningen.

Annons

Som ägare till en bostadsrätt har man i HSB ingen talan. Du har ingen möjlighet och inget tillfälle att ställa frågor, lägga fram idéer och förslag till förbättringar annat än på stämman som hålls varje år och där få medlemmar närvarar.

Bostadsrättsinnehavarens investerade kapital är helt i händerna på lekmän. I styrelsen sitter ledamöter med lite eller ingen kunskap alls om ekonomi eller fastighetsskötsel. Man har ingen kännedom om sammanträdesteknik och att det finns styrdokument. En förening med 48 lägenheter till ett marknadspris på cirka 2 miljoner ger en totalsumma på 96 miljoner. Det är ett stort ansvar som ligger på styrelseledamöternas axlar. Om man placerar ett kapital i en bank så sköts det av yrkeskunnig och ansvarsfull personal som ser till att kapitalet förvaltas på ett tryggt och investeringssäkert sätt och att du kan alltid få information.

I HSB får en bostadsrättsinnehavare ingen information om vad som beslutas vid styrelsemötena och tar man så kontakt med HSB:s kontor så blir svaret detsamma. Alla protokoll är sekretessbelagda, även andra handlingar som till exempel underhållsplan, anbudsförfarande med mera.

HSB:s intentioner var säkert bra vid starten men utvecklingen har kanske inte gått som man då hoppades. Gemensam delaktighet ger ansvarstagande är bra men så har det inte blivit.

HSB:s bostadsrättsföreningar har blivit småpåvarnas lilla rike.

Besviken bostadsrättsinnehavare

Annons
Annons
Annons
Annons