Hur är det med Volvos affärssed?

I Sverige har vi sedan generationer ett välfärdssystem som går ut på att de som av olika skäl behöver hjälp för att försörja sig kan få hjälp och bidrag av stat och kommun.
Insändare • Publicerad 16 februari 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kjell Jönsson har reagerat på hur Volvo och Sandvik hanterar statsbidragen och aktieutdelningen.
Kjell Jönsson har reagerat på hur Volvo och Sandvik hanterar statsbidragen och aktieutdelningen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I tider av pandemi har systemet utvecklats till att stötta företag vars omsättning sjunkit kraftigt och man befarar att verksamheten måste läggas ner vilket drabbar både företag och anställda. Det är därför viktigt att staten går in med stöd till näringsidkare, både stora och små. Staten har också gått in med stöd som aldrig tidigare skådats även om det klagas över att stödet inte är tillräckligt och att det kommer för sent.

I dessa dagar är det dags för många företag att redovisa sina resultat för det sista kvartalet 2020. De företag som redovisas i media är de stora och kända. En del av dem har gått mycket bra, så redovisade Volvo en vinst om 25 miljarder kronor för sista kvartalet 2020. Sandvik är ett annat företag som redovisar miljardvinster. Alla företag redovisar inte stora vinster, men den viktiga frågan är: Ska det statliga stöd som företagen fått räknas in i vinsten och också delas ut som aktieutdelning till aktieägarna?

I intervjuer med Sandviks och Volvos VD:ar säger båda att de helt skattefinansierade miljardbidragen ska ingå i vinstutdelningen eftersom det inte är olagligt att dela ut dem som aktieutdelning.

”God affärssed” är ett uttryck som dyker upp ibland när Svenskt Näringsliv vill försvara beslut som är diskutabla och någon vägledande lagstiftning inte finns. Frågan är om det är god affärssed att dela ut skattepengar som var avsedda att underlätta för företagen att överleva för allas vårt bästa.

En del av de politiska partierna, som ändå har möjlighet att påverka viktiga beslut har svårt att tala om var de står i frågan. Så hör vi ofta ledande företrädare för M både i vår kommun och i Sverige ofta hörs säga att bidrag ska bekämpas.

Frågan är: Är det försvarbart att miljarder ges i skattefinansierade bidrag till företag som sedan slussar dem vidare till sina aktieägare?

Kjell Jönsson

”En del av de politiska partierna, som ändå har möjlighet att påverka viktiga beslut har svårt att tala om var de står i frågan. Så hör vi ofta ledande företrädare för M både i vår kommun och i Sverige ofta hörs säga att bidrag ska bekämpas.”