Annons

Hur gick tankarna med rehabiliteringsbassängen i Åseda?

Först och främst vill jag tacka alla de krafter som gjort Hälsans hus i Åseda möjligt. Som patient till sjukgymnastiken slipper man åka till Växjö för att träna.
Insändare • Publicerad 4 juni 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Signaturen ”Patient och funktionshindrad” är frågande till utformningen av Hälsans hus i Åseda.
Signaturen ”Patient och funktionshindrad” är frågande till utformningen av Hälsans hus i Åseda.Foto: Pontus Lundahl/TT

Om jag fattat rätt så har Region Kronoberg delfinansierat bygget av sjukgymnastikens lokaler i Hälsans hus vilket innebär att man har haft inflyttande över dess utformning och utrustning.

Dessutom betalas någon form av hyra, driftbidrag eller dylikt vilket ger möjlighet att påverka lokalernas utrustning.

Annons

Många patienter som har behov av sjukgymnastikens rehabiliteringsbassäng (varmt vatten) använder rullatorer eller sitter i rullstolar.

Det kan handla om patienter med muskel/neurologiska sjukdomar som till exempel MS, gamla med Polio, CP-skador, Stroke eller ryggmärgsskador.

Nu kommer vi till två fantastiska saker.

1. När man kommer till ingången vid Hälsans hus så finns där möjlighet att öppna dörrarna med hjälp av dörröppnare. Väl inne så måste man passera tre tunga självstängande dörrar för att komma till rehabiliteringsbassängens omklädningsrum för funktionshindrade. Dessa dörrar är inte försedda med dörröppnare av någon underlig anledning. Särskilt med tanke på de patientgrupper (se ovan) som kan vara i en rehabiliteringsbassäng.

Helt otroligt eller hur? Man undra hur man ha tänkt. Med lite komik i det hela blir det följande:

Väl inne på Hälsans hus så blir alla funktionshindrade patienter så friska att de slutar vara funktionshindrade och hjälpbehövande enligt Region Kronoberg. Vilken anläggning.

I 2000-talets Sverige skall väl ingen behöva be om hjälp med att öppna tunga dörrar på anläggningar av detta slag.

2. För att komma till rehabiliteringsbassängens omklädningsrum för funktionshindrade måste man passera in via rehabiliteringsbassängens lokal. Om det pågår annan verksamhet i bassängen så måste de funktionshindrade patienter ”visa upp sig” före eller efter badet.

Hur kul är detta med tanke på att man kanske ser lite annorlunda ut.

Tänk er själva om man skulle passera in i simhallen för att nå omklädningsrummet på ett vanligt badhus.

Annons

Helt otrolig och skrämmande syn på funktionshinder verkar Region Kronoberg visat genom att godkänt denna lösning.

Visst är det fantastiskt att vi på 2000-talet får bygga sådana anläggningar och dessutom fått den godkänd av Region Kronoberg och av kommunens kontrollorgan (Byggnadsnämnden etcetera).

I 2000-talets Sverige borde det finnas bättre vett i samhället.

Är det någon som skall bevaka funktionshindrades tillgänglighet i samhället så är det just regionerna och kommunerna.

I kommande svar från ansvariga kommer det troligen att heta att anläggningen byggdes enligt byggnormerna. Men byggnormerna är bara minsta godtagbara standard för en anläggning. Det gör ju ingenting om man tänker till med sund bondförnuft och gör en anläggning bättre än standard.

Patient och funktionshindrad

”Väl inne så måste man passera tre tunga självstängande dörrar för att komma till rehabiliteringsbassängens omklädningsrum för funktionshindrade.”
Annons
Annons
Annons
Annons