Annons

Hur kostnadsmedvetet är landstinget?

Rehabilitering utomlands ska, har Landstinget Kronoberg beslutat, inte längre vara tillgänglig för personer med en neurologisk sjukdom.
Insändare • Publicerad 19 mars 2011

Rehabilitering utomlands ska, har Landstinget Kronoberg beslutat, inte längre vara tillgänglig för personer med en neurologisk sjukdom. I artikel i Smålandsposten den 10 mars sägs att det inte finns några vetenskapliga underlag som gör det ekonomiskt försvarbart med utlandsvård.

Eftersom det är ekonomi det handlar om och inte sjukas behandling –  man väljer att lyssna på de negativa uttalanden om utlandsvårdsvård som gjorts och inte de positiva – undrar jag hur kostnadsmedveten landstinget egentligen är. En rehabilitering utomlands kostar inte mer än motsvarande rehabilitering i Sverige. Tvärtom.

Annons

När jag kommande vinter besöker en rehabiliteringsanläggning är valet inte svårt. Prisskillnaden mellan en 4-veckors rehabilitering på Vintersol på Teneriffa och Sommarsol i Vejbystrand är stor. Mycket stor.

Annika Hallkvists avfärdande kommentar i sammanhanget, ”Jag förstår att de vill ha den här möjligheten. Det är ju trevligt att åka utomlands. Det tycker säkert både du och jag också.” visar stor brist på omdöme. Jag förstår inte hur en person, som tydligen har en befattning i landstinget, kan uttala sig så nonchalant, respektlöst och kränkande mot sjuka människor. Det är att sätta sig på höga hästar.

De, det vill säga neurologiskt sjuka, som Hallkvist syftar på, skulle gärna avstå sin sjukdom, bli friska och rörliga och slippa allt kämpande för att på olika sätt så länge som möjligt motverka en försämring av sjukdomen och därmed aldrig besvära Landstinget, men tyvärr befinner de sig inte i den lyckliga situationen.

EN AV "DOM"

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons