GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hur mycket bryr sig politiker i karriären om verklighetens folk?

“Sveriges lantbrukare måste känna framtidstro”är rubriken på en debattartikel i Smålandsposten den 28/12, signerad av Centerns partiledare Annie Lööf och den lokale centerpolitikern Per Schöldberg.
Replik • Publicerad 8 januari 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Mikael Persson

Artikeln inleds med “De gröna näringarna har det senaste året drabbats av höga priser på diesel, gödsel, el och andra insatsvaror” och “Lantbrukare ska inte tvingas ge upp sina livsverk på grund av skenande kostnader”.

Men har jag missat något? Centerpartiet har ju i realiteten deltagit i den märkliga politiska konstruktionen “Januariöverenskommelsen” och där enligt egen utsago haft stort inflytande. Hur har man då inte lyckats bromsa skatter och pålagor som den så kallade reduktionsplikten där bensin och dieselpriser nått rekordnivåer och försvårat tillvaron för entreprenörer och landsbygdsbor? För att inte tala om den forcerade satsningen på den nyckfulla vindkraften som fått elpriserna att fara upp i höjden, något som knappast enbart kan skyllas på Putins gaspriser? Har Centerpartiet varit för svaga gentemot det lilla Miljöpartiet som har haft stort inflytande och fått styra och ställa då S till varje pris inte ville tappa makten?

Gynnar vindkraftsutbyggnaden som partiet envist propagerar för verkligen landsbygden? Är det inte på tiden att partiet inser den förödande naturförstörelsen och de hälsorisker för närboende som vindindustriområden kan orsaka? Likaså förstå att vid låg vind krävs reglerbar, kostsam och miljöskadlig el från fossileldade kraftverk.

Kommunernas vetorätt mot vindindustrier ska begränsas enligt regeringens lagförslag. Kommer Centern att rösta för förslaget som jag uppfattar som bidrag till ökad centralistisk styrning?

Annie Lööf har ju etablerat sig i ett stockholmskt statusområde och Per Schöldberg är riksdagsledamot boende i Växjö. Har Schöldberg besökt det 47 verk stora vindindustriområdet som byggs i Uppvidinge och sett hur verkligheten tar sig ut?

Hur mycket bryr sig politiker i karriären om verklighetens folk som drabbas av deras beslut?, frågar jag mig.

Bo Hjalmarsson Uppvidinge

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.