Hur tänker Växjöbostäder i en värld som går under på grund av resursslöseri?

Vid infarten till Växjö står en skylt där man kan läsa att Växjö är Europas grönaste stad. Man kan undra vad som avses.
Insändare • Publicerad 3 november 2020
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varför renovera och kasta när behovet inte finns? Det undrar Jill Bengtsson.
Varför renovera och kasta när behovet inte finns? Det undrar Jill Bengtsson.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jag fick för ett tag sedan ett brev från det kommunalt ägda Växjöbostäder där man meddelar att man ämnar renovera och radar upp de åtgärder man planerar att utföra. I princip allt ska bytas ut, golv, väggar, köksskåp, spis, kylskåp, badkar med mera. Det spelar ingen roll hur välfungerande eller önskvärd inredningen är, det ska ut.

Detta ska sedan slängas på en deponi med motivering att en kommun inte får sälja eller skänka bort någonting. Parkettgolvet som lätt skulle kunna slipas och bli som nytt ska rivas ut och in ska ett nytt. Mitt två år gamla kylskåp ska kasseras för ett nytt. Köket med sin sextiotalsestetik, som passar mig ska rivas ut helt oavsett vad jag tycker. Garderober ska rivas ut för att bygga upp nya. Mitt badkar som jag uppskattar ska ut. Tapeterna som är felfria och passar mig ska målas över för tapeter har man bestämt sig för att inte ha. Jag får utifrån mina önskemål och behov en sänkt standard och en betydligt högre hyra. Hur tänker Växjöbostäder i en värld som håller på att gå under på grund av resursslöseri?

Detta har jag fått åtskilliga brev där jag informeras om att jag ska skriva på ett godkännande om. För mig blir det att göra sig medskyldig till denna illgärning mot planeten vi bor på.

Jill Bengtsson, hyresgäst