GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

I Rosengrens Sverige får det inte finnas några människor på samhällets botten

Förra veckans artikel i Smålandsposten med Oliver Rosengren får mig att tänka på Mikael Wiehes "En tärande elit".
Insändare • Publicerad 5 januari 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oliver Rosengren.
Oliver Rosengren.

I Rosengrens Sverige får det inte finnas några människor på samhällets botten, inte heller arbetssökande/arbetslösa som behöver ekonomiskt stöd för att klara sig. Har du inte godkända betyg eller kan prata flytande svenska så får du inget sommarjobb. Asylsökande ombedes att vända på klacken och resa tillbaka till sitt land i krig eller förföljelse. Allt enligt tidigare uttalanden han har gjort.

Den som är sjuk får klara sig själv, eller som i dagens artikel – om man väljer att inte vaccinera sig så kommer straffet genast med en förhöjd vårdavgift.

Du ska vara rik, frisk och ung.

Nu kan jag personligen tycka att det är oansvarigt att inte vaccinera sig, men det är länge sedan människor var livegna, vi lever ju trots allt i en demokrati eller hur? Och har samma rätt till sjukvård?

Vad blir nästa steg? Högt blodtryck, diabetes eller fetma är sjukdomar som då också ska bestraffas med förhöjd vårdavgift?

Likaså om du har någon form av beroende, till exempel tobak, alkohol eller droger och behöver vård – då kommer en förhöjd vårdavgift som ett brev på posten?

Om man läser vidare i artikeln kan man tyda det till att de som belastar sjukvården får skylla sig själva om man medvetet har utsatt sig för en situation som kan medföra läkarvård?

Det betyder med andra ord att den som väljer att ta bilen till jobbet (eller annat fortskaffningsmedel för den delen) och riskera att råka ut för en olycka eller sätter på sig ett par slalomskidor och åker nerför en backe med risk för frakturer eller går ut när det är halt och riskerar att bryta ett ben eller går på krogen och blir matförgiftad eller annan typ av livsfarlig verksamhet då inte ska åtnjuta den fina vård vi har utan att krävas på en högre vårdavgift?

Allt detta är ju medvetna val man gör som då enligt Rosengren borde betyda att man ska straffbeläggas med högre vårdavgift?

Det går inte att tolka Rosengrens uttalande som något annat än att vi ska gå mot ett samhälle där endast "eliten" är den som överlever, övriga får klara sig själva eller inte alls?

Jag vet inte om herr Rosengren är bekant med att vi lever i ett demokratiskt samhälle där medborgarna genom inbetalad skatt i olika former tillsammans solidariskt delar på ansvar och bygger upp samhället med bland annat vård och omsorg?

Frihet, jämlikhet och solidaritet är fina egenskaper som varje politiker och samhällsmedborgare borde ta fasta på.

Jag kan bara hoppas på att herr Rosengren aldrig någonsin kommer i någon position som ger honom bestämmanderätt över vår framtid.

Magnus Lo

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.