GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inför förbud mot att slå vägrenar

Naturvårdsverket med flera beslutsfattare bör se till att det blir förbud att slå vägrenar före tidigast september.
Insändare • Publicerad 22 juli 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Staffan Lindbom

För två år sedan stannade jag och pratade med ett äldre par som botaniserade vid en vägkant, som jag vårdat. Jag hänger bland annat överblommad stor blåklocka på taggtrådsstaketet utefter vägen. Där växte nu mängder med stor blåklocka, kungsljus, gulmåra med flera. Bjöd på te och de berättade att det var tredje gången de var i Sverige. De kom mest för att titta på vägkanternas blomsterprakt och som botaniker var han speciellt intresserad av humlor.

De frågade om det var markägarna som slog vägkanterna och jag berättade då om Trafikverkets årliga massaker.

En vecka efter deras besök slogs vägkanten.

I år var all blomster slagen den 10 juli.

Jag kan förstå om man slår vartannat år eftersom det då finns en del sly som så småningom kan skymma sikten. Blommor och gräs växer aldrig så högt.

Växjö och andra städer Växjö lämnar sedan några år små rutor fredade från gräsklipparen. Detta för att gynna den biologiska mångfalden.

Det pratas om att lantbruket av samma anledning skall åläggas att åsidosätta en bit av sin mark. Tänker också på den märkliga pågående debatten om skogsbruket.

Jag vet inte hur många kvadratmeter Växjö stad lämnar till humlor och bin. Men är övertygad att man i Kronoberg slår ner vägrenar som vida överstiger ytan på hela Växjö stad.

Jag vet däremot att vi människor inte har en framtid utan humlor och bin.

Naturvårdsverket med flera beslutsfattare bör se till att det blir förbud att slå vägrenar före tidigast september.

Peder Gowenius

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer