Inför högre åldersgräns på energidryck

År 2009 bestämde handeln att en rekommendation av köp på energidryck skulle tas fram. I Sverige säger rekommendationerna att ungdomarna inte ska varken köpa eller dricka energidryck tills de har fyllt 15 år. Denna rekommendationen följs inte av många 15-åringar.
Insändare • Publicerad 12 februari 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Signaturen ”Moa, Norregårdskolan” tycker att gränsen för att få köpa energidryck ska vara 18 år.
Signaturen ”Moa, Norregårdskolan” tycker att gränsen för att få köpa energidryck ska vara 18 år.Foto: Mattias Mattisson

Det är alldeles för tidigt med 15 år för att tillåta köp av energidryck. Stora delar av drycken ungdomarna dricker består av koffein, ett ämne som kan ge stora hälsoproblem. Har jag rätt när jag säger att, dricka energidryck är självskadebeteende? Tänk att bara en vätska kan ge så stora problem.

Detta måste ändras, nu genast eller aldrig. En lag ska finnas om köp av energidryck. För att få köpa energidryck ska du ha fyllt 18 år då du är vuxen och redo för att ta egna beslut på om du vill lägga dina pengar på hälsofarlig dryck.

Staten borde tänka till och göra något åt detta. Eller vad säger ni, staten? Tycker ni att minderåriga elever borde få dricka denna drickan, få massa problem med hälsa, stress och sömnproblem?

Vi vet ju alla vad dessa problem kommer betyda för framtiden. Sämre betygsresultat i skolan, svårare på gymnasiet och vilket till slut leder till svårare i framtiden. Du kan väl ta och tänka till när du väl står där i affären, redo för att betala en energidryck?

Moa, Norregårdskolan

”För att få köpa energidryck ska du ha fyllt 18 år då du är vuxen och redo för att ta egna beslut på om du vill lägga dina pengar på hälsofarlig dryck.”