Annons

Infraljud kan röra sig över långa avstånd

Med anledning av Lennart Adell Kinds insändare i Smålandsposten om vindkraft vill jag faktakorrigera rörande infraljud. Det kan i sammanhanget tilläggas att jag är politiskt helt obunden men mycket kritisk till hur myndigheterna i Sverige hittills valt att hantera landbaserad vindkraft i närheten av där människor bor.
Replik • Publicerad 2 januari 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lennart påstår att “Infraljuden avtar så snabbt med avståndet så att de bara existerar omedelbart omkring själva turbinen”.

I själva verket är det så att infraljud kan röra sig över mycket långa avstånd eftersom låga frekvenser har långa våglängder. Det är därför vi uppfattar mest låga frekvenser från åskoväder på avstånd, något som genererar huvudvärk hos vissa individer redan innan man hör något ljud.

Annons

Vid frekvensen 20Hz har man en våglängd på hela 17 meter. Lågfrekvent buller och infraljud är betydligt svårare att avskärma. Långa våglängder kan i princip vandra rakt igenom väggarna på vanliga bostadshus.

Naturvårdsverkets referenser är ålderstigna med närmare 10 år på nacken och baseras på betydligt mindre vindkraftverk. 2011 var de största verken drygt 100m höga med 40m långa rotorblad. I Uråsa planeras nu verk med en höjd på 250m och där rotorbladen är 85m. Varje verk sätter därmed en luftmassa på en yta överstigande två hektar konstant i rörelse.

En blixtsnabb teknisk utveckling kräver en kontinuerligt uppdaterad forskning att bygga sina argument på. Det saknar Naturvårdsverket. Där inväntar man istället forskning och låter människor exponeras av vindkraftsbuller under tiden.

Ingenjören

Annons
Annons
Annons
Annons