Annons

Insändare: ”Alla kan inte cykla på grund av olika besvär”

”Skeppet sjunker mer och mer, snart når det botten.”
Det skriver personal inom Alvesta kommuns hemtjänst i en insändare.
Insändare • Publicerad 17 november 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Undersköterska på ett äldreboende.
Undersköterska på ett äldreboende.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler personal blir sjuka eller så väljer de att sluta. Detta fortgår fortfarande fastän personal signalerat och signalerat att det inte går att arbeta i en sådan situation det blivit och är.

Nu talar vi för hemtjänsten i Alvesta, men vet att det är fler instanser som håller med och som påverkas av det här.

Annons

Varför kan man inte arbetar framåt tillsammans så att det blir en bra arbetsmiljö, ett bra klimat, och ett bra arbetssätt? Varför kan man inte skapa det tillsammans med medarbetarna?

Ingen ska behöva blir sjuk av sitt arbete. Känns som man arbetar ihjäl sig som det är nu.

Vi har faktiskt ett privatliv som alla andra människor. Man ska kunna komma hem efter en dags arbete och kunna orkar med hemmet och sin familj. Kunna känna sig ledig och bli utvilad. Det gör vi inte som det är idag med scheman.

Många är trötta och mår dåligt av stress och oro.

”Vi måste få ha fordon så att vi kommer fram säkert i trafiken.”

Vad har kommunen gjort och gör för att få in mer utbildade undersköterskor? Har de gjort nåt som gör att det blir mer attraktivt?

En del av oss har arbetat i många år – vissa över 20 år – på samma område och upplever att det är katastrof med det mesta. Det blir bara sämre med allt.

Det dras in på omsorgstagarnas bekostnad. Då menar vi att tiden dras in hos dem när man ska utföra en insats.

Det dras ner på tiderna för att klämma in ytterligare andra besök och man får ingen körtid emellan. Då ska vi också ta oss fram säkert med färdmedel. Det gör du inte med en cykel.

Alla kan inte cykla på grund av olika besvär. Det är inte 20 meter mellan våra omsorgstagare. De bor en bit ifrån varann. Ska du göra ett inköp med cykel? Ska du cykla med mediciner? Ska du ta ett larm med cykel? Ska du ut en dag när det regnar och blåser? Hur blir du efter att du har klätt av dig dina blöta kläder och sedan sätter du på dem igen och gå ut till nästa?

Snart är vintern här och det blir inte bättre väglag. Vi måste få ha fordon så att vi kommer fram säkert i trafiken.

Annons

Att sitta som politiker, arbetsgivare, chef eller vad det nu är och bestämma hur vi medarbetare ska arbeta och lägga ut planering utan att vi personal är delaktiga bör man ser över och låta oss få vara med och påverkar. Varför lyssnar man inte på sin personal? Och det vore roligt att få beröm någon gång i sitt arbete och få känna att man är värd något!

Vad gör ni den dagen fler och fler väljer att sluta? Vi vet att fler har sagt upp sig nu.

När det gäller struktur och organisation så sägs det även där att man ska utöka med fler enhetschefer men som det ser ut så väljer även de att sluta, bara efter kort tid. Grupperna hinner inte lära känna sin chef.

Vad är det som händer?

Personalen i Alvesta Hemtjänst

Annons
Annons
Annons
Annons