Annons

Insändare: ”Är hyrsjuksköterskor samhällets fiender?”

En regionanställd sjuksköterska skriver en insändare om Region Kronobergs försök att sätta stopp för beroendet av hyrsjuksköterskor.
Debatt • Publicerad 16 juli 2023 • Uppdaterad 17 juli 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arkivbilder på sjuksköterska i vårdmiljö.
Arkivbilder på sjuksköterska i vårdmiljö.Foto: Jessica Gow/TT

Nyligen publicerade Smålandsposten en artikel om hur och när Region Kronoberg vill bli oberoende av hyrsjuksköterskor. Låt oss diskutera detta. Jag förstår hela tanken med den ekonomiska biten, det är otroligt dyrt med hyrsjuksköterskor, men för det första är det inte bara sjuksköterskor som kan och vill vara ”hyr”. Var är diskussionen om att stoppa hyrläkarna? Det känns som det borde vara en saftigare summa för regionen att betala. För det andra, hur ska det gå till? Jag läser i artikeln att det ska erbjudas en engångssumma pengar och någon form av höjt nattindex?

Men Region Kronoberg, allvarligt talat? För det första är jag otroligt tacksam för den hyrsköterska som faktiskt vill komma till region Kronoberg och CLV i synnerhet, för när deras uppdrag är slut meddelar de att det är den sämsta region de har varit i och meddelar starkt att de kommer inte komma tillbaka. Om de mot förmodan skulle göra det är det för att de faktiskt tjänar den summa pengar som gör det ’’helt okej’’ att acceptera en hög arbetsbelastning och återigen - för att vara ärliga - en riktigt kass arbetsplats.

”Var med oss, inte emot oss.”

Så hanterar Smålandsposten anonyma insändare

På Smålandsposten Opinion prioriterar vi insändare som är underskrivna med namn.

Om en insändare är anonym ställs det högre krav på att textens innehåll är relevant genom att bidra till samhällsdebatten eller kommer med nyheter.

Ska vi publicera en anonym insändare måste vi på opinionsredaktionen känna till ditt namn och telefonnummer.

Annons

För det andra, ska vi verkligen använda begreppen ’’stoppa hyr”, som om hyrsjuksköterskor är fiender i samhället’? Vi bör faktiskt vara tacksamma att de finns. För region Kronoberg hade inte kunnat ta hand om Kronobergs invånare på specifikt CLV om vi inte hade haft tillgång till dem.

Älskade Region Kronoberg, pengar är inte allt. Jag vill kunna gå till ett jobb där jag känner att jag trivs, där jag kan ta min rast som jag har rätt till, känner mig trygg men också har utrymme till att skratta med kollegor. Just nu går jag till en trött avdelning, där de flesta som ens kan gå till jobbet är tömda på energi och sparkontot går åt som bara den på grund av att lönen blir lägre av sjukdom, där patienter inte får den vård de har rätt till.

Behöver jag fortsätta? Återigen, älskade Kronoberg, sätt er med era medarbetare, kolla på pulsmätningarna som görs, fråga runt, hospitera hos oss. Var med oss, inte emot oss.

Regionanställd sjuksköterska

Annons
Annons
Annons
Annons