Annons

Insändare: ”Arbetsförhållanden i äldreomsorgen har blivit olidliga till följd av den småländska snålheten”

91-åriga Henny sörjer situationen för äldreomsorgen i Tingsryds kommun. ”Varför inte ättestupan istället?”, skriver hon i en insändare.
Insändare • Publicerad 13 juni 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Inga pengar kan lösa oss från döden. Men medmänsklighet och omtanke hjälper en bit på vägen.”, skriver Henny Erlandsson Wallinder.
”Inga pengar kan lösa oss från döden. Men medmänsklighet och omtanke hjälper en bit på vägen.”, skriver Henny Erlandsson Wallinder.Foto: Ida Helgesson

Det är bra med ett gott självförtroende, men när det urartar sig till självgodhet och dumhet, då är det bara att beklaga.

Jag är från början inte från Småland men har trots boende på andra orter i Sverige inte hört talas om annat än snåla smålänningar. Jag trodde det var ett ordspråk som inte hade så mycket verklighet bakom sig.

”Deras förmåga att hålla kostnader nere är tydligen viktigare än allt annat.”
Annons

Men ack sedan jag själv blev gammal, jag är nu 91 år, har jag blivit helt beroende av hemtjänsten som på mitt område i Växjö kommun är ett föredöme. Tyvärr har jag de sista åren fått höra talas om hur de har det i Tingsryds kommun.

Den ena efter den andra säger att de arbetat i Tingsryds kommun men nödgades sluta till följd av arbetsförhållanden som varit, och är, olidliga. Till största delen beroende på just den småländska snålheten. De som blivit förtroendevalda har nog missuppfattat sitt uppdrag så tillvida att pengarna fått styra uppdraget.

Deras förmåga att hålla kostnader nere är tydligen viktigare än allt annat.

Varför inte ättestupan istället? Det kostar inte mer än en engångsavgift för ditförande av odugliga.

Glöm bara inte att även de duktigaste förtroendevalda och tjänstemän även de blir gamla med en väntande ättestupa. Eller de kanske får vård som är bättre med tanke på vad de utfört?

Hur vore det om ni tänkte om, ni nitiska förtroendevalda och tjänstemän. Inga pengar kan lösa oss från döden. Men medmänsklighet och omtanke hjälper en bit på vägen.

Henny Erlandsson Wallinder – 91 år

Annons
Annons
Annons
Annons