Annons

Insändare: ”Att vinna turismpriser sker på Husebys historias bekostnad”

En anonym insändare skriver att fröken Stephens ”hade varit förfärad om hon såg vad hennes älskade Huseby håller på att bli.”
Insändare • Publicerad 22 oktober 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Huseby bruk.
Huseby bruk.Foto: Per Jodenius

”Huseby Bruk brukar kulturarvet respektfullt och bedriver hållbar utveckling samtidigt som historien bevaras”.

Så lyder motiveringen till att Huseby tar emot årets Turismpris från Kronobergs län. Att det anses respektfullt att bygga en höghöjdsbana i anslutning till ett nationellt kulturarv ifrågasätter jag starkt.

Annons

Samtidigt har man valt att stänga statarmuséet som lärde besökare om en viktig del av svensk arbetarhistoria, och placera en stor utställning, ”Nyfiken på”, om modern forskning, till synes helt orelaterad till det gamla bruket, i masugnshallen. Den som vill lära sig om själva järnbruket, som var Husebys huvudsakliga syfte i flera hundra år, den får läsa på den enstaka lilla skylt som gömmer sig någonstans därbakom. Eller så får man helt enkelt åka hem och googla. Det är nog lättare.

”De är till för Alvesta Kommun, för att de ska kunna tjäna mer pengar och vinna turismpriser.”

Att Fröken Stephens ska ha skrivit i sitt testamente att hon ville att det skulle finnas ett fokus på skog och vatten på Huseby, det är någonting som ledningen älskar att poängtera. Om de lägger stor vikt på just den delen så kan de fortsätta göra om detta fantastiskt bevarade bruk till ett lekland för barnfamiljer och samtidigt ”respektera frökens önskan.” Fröken Stephens främsta önskemål, det som hon strävade efter hela sin livstid, var att bruket skulle bevaras och se ut som på pappas tid, alltså andra hälften av 1800-talet. Hur många höghöjdsbanor fanns det på området då?

När jag besökte bruket i somras hörde jag flertalet besvikna besökare som saknade den historiska anda som tidigare funnits. Man åker inte till Huseby för att lära sig om modern forskning, man vill ta del av en lokalhistoria som man kan relatera till, alternativt se de miljöer som beskrivs i den kända boken om Husebyaffären. Oavsett så är det inte för besökarna som vattenlandet, höghöjdsbanan och Nyfiken på är till för. De är till för Alvesta Kommun, för att de ska kunna tjäna mer pengar och vinna turismpriser. Om det sker på den historiska verksamhetens bekostnad, så får det tydligen vara så.

Hur kommunen, och inte minst Husebys vd Sofie Magnusson, tänker förstår jag inte. Men en sak vet jag och det är att Fröken Florence Stephens hade varit förfärad om hon såg vad hennes älskade Huseby håller på att bli.

Anonym

Annons
Annons
Annons
Annons