Annons

Insändare: ”Avstå er arvodeshöjning”

Signaturen Vanlig pensionär skriver i en insändare att ledamöter i varken riksdag, region- eller kommunfullmäktige behöver en arvodeshöjning.
Insändare • Publicerad 16 november 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Pensionärerna har det minst lika svårt, mer så faktiskt, eller hur?”, skriver signaturen Vanlig pensionär. Bilden: Riksdagskammaren.
”Pensionärerna har det minst lika svårt, mer så faktiskt, eller hur?”, skriver signaturen Vanlig pensionär. Bilden: Riksdagskammaren.Foto: Owe Nilsson/TT

Om cirka en månad kommer ”de som bestämmer” att (som vanligt) föreslå en höjning av riksdagsmännens arvode med ett visst belopp eller procentsats. Sedan, av någon anledning, så anser alla våra regionala och kommunala politiker att de också förtjänar påökt med ett motsvarande belopp.

I dessa dagar, med inflation och prishöjningar, är det inte bara politikerna som tror att de är i behov av mer pengar i plånboken. Pensionärerna har det minst lika svårt, mer så faktiskt, eller hur?

”Ni behöver den inte, helt enkelt.”
Annons

Därför vill jag föreslå att även landets pensioner skall kopplas på ett liknande sätt till denna arvodeshöjning. Säger riksdagsledamöterna ”det går inte”, jo, i så fall går det inte för dem heller. Därför ger jag våra riksdagsmännen i Kronoberg mandaten att ta upp detta både inom sina partier och i kammaren, genom att föreslå att samtliga riksdagsmännen frivilligt avstår från att ta emot någon höjning i år.

Jag ser det som ett hån mot pensionärerna om ni och de övriga politikerna i regionerna och kommunerna ändå tackar och tar emot denna höjning. Ni behöver den inte, helt enkelt. Jämfört med dagens fattigpensionärer som får existera med under 20 000 kronor i månaden bör ni kunna klara er utmärkt med den fattiglönen ni får redan idag.

Vanlig pensionär

Annons
Annons
Annons
Annons