Annons

Insändare: CLV kommer inte att bli en gigantisk byggplats i 30 år

Insändare • Publicerad 13 juni 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu när en ombyggnad av centrallasarettet är ett faktum kan man kanske sluta med den skräckpropagandan, skriver signaturen HN i en insändare.

Regionstyrelsen har kommit fram till att de ska satsa på att bygga om nuvarande Växjö lasarett istället för att satsa på Räppe.
Regionstyrelsen har kommit fram till att de ska satsa på att bygga om nuvarande Växjö lasarett istället för att satsa på Räppe.Foto: Smålandsposten

Man kan absolut ge politikerna i regionen beröm för att ha vågat riva upp ett beslut om nytt sjukhus och att de inte har låtit det gå prestige i frågan. Men fram till denna punkt finns en del saker man kan ha synpunkter på.

Annons

På ledarsidan i fredagens Smålandsposten kan man läsa: ”Beräkningarna som gjordes inför valet mellan Räppesjukhuset och satsningar på Centrallasarettet byggde på att det unika gynnsamma läget skulle fortsätta. Inflation och höjda räntor blev på kort tid en kraftig huvudvärk.”

Ibland är det bra att titta i backspegeln och då ser man att det alltid har förekommit kriser och händelser, som har påverkat både räntor och inflation. Och då blir den naturliga slutsatsen att det även i framtiden kommer att inträffa saker, som kommer att störa. Att tro att ett extremt gynnsamt läge varar för evigt är närmast naivt. Slutsatsen blir att man i stora projekt måste ha en beredskap med alternativa handlingsplaner, som gör att man kan agera snabbt.

”Alla konsekvenser av dessa händelser kunde dock förstås fullt ut inte förutses.”

När beslutet om nytt sjukhus fattades 2023-03-02 var Rysslands invasion i Ukraina redan ett faktum. Problematiken kring höga elpriser var också känd. Alla konsekvenser av dessa händelser kunde dock förstås fullt ut inte förutses.

Malin Lauber (S) nämner i en intervju att flytten av Räppevallen sannolikt inte blivit av om det inte varit aktuellt att bygga ett nytt sjukhus. Det är ett exempel på att saker gjorts i fel ordning. Ett annat exempel där man kunde agerat annorlunda är det arbete som bedrivits av Skanska tillsammans med regionens personal. Dessa insatser borde bromsats långt tidigare. Köpet av fastigheten kunde hanterats via ett optionsförfarande, men vi får hoppas att det finns möjlighet att få tillbaka de 74 miljoner kronor som erlagts i köpeskilling.

Sammanfattningsvis ligger det kanske något i de varningens röster som framförts av ”pensionärer och förståsigpåare” men som har avfärdats som kverulans. De insikter som ledde fram till förra veckans beslut borde regionens politiker kommit fram till betydligt tidigare. Ett annat agerande hade lett till att den summa som nu förloras kunnat vara betydligt mindre.

Även om det blir ett plustecken för det nyss fattade beslutet, blir det ett underbetyg för hanteringen av hela processen.

Och nu när en ombyggnad av centrallasarettet är ett faktum kan man kanske sluta med den skräckpropaganda, där man framställer att hela kvarteret kommer att vara en gigantisk byggplats i 20-30 år. Så blir det förstås inte även om en ombyggnation har sina utmaningar som man inte skall blunda för.

HN

Annons
Annons
Annons
Annons