Insändare: ”Den sämsta affären allmännyttan någonsin gjort är köpet av gamla kommunhuset”
Arne Persson, Växjö, skriver i en insändare om det han anser vara allmännyttans försvagning i Växjö.
På Växjö kommunfullmäktiges senaste sammanträde fanns en motion från Moderaterna om att sälja ut delar av allmännyttan. Detta är inget nytt. Jag hittade en gammal tidningsartikel. I Växjöhems tidning VI i Växjöhem nummer 3 2005 tillfrågades Bo Frank bland annat om sin åsikt om allmännyttan. Hur ser du på allmännyttans framtida roll? ”Jag anser att allmännyttan har spelat ut sin roll i dagens samhälle.” Hans efterkommande har sedan dess jobbat på att fullfölja den utstakade ideologiska linjen.
I valet 1982 blev jag folkvald ledamot för Socialdemokraterna. Mitt första uppdrag som styrelseledamot var i det lokala allmännyttiga bostadsbolaget Värendshus i Växjös södra kommundel tillsammans med bland annat dåvarande kommunalrådet Sune Svantesson. Värendshus var inte det lönsammaste bolaget. En moderat ledamot föreslog att man skulle sälja de fastigheter man kunde få bäst betalt för. Det råkade vara de fastigheter som gav plusresultat. Sune undrade hur Värendshus då skulle klara sig utan vinstgivande fastigheter. Det var andra tider. Sune var visserligen borgerlig, men pragmatisk.
”Det blir en smäll för Vidingehem, men det står åtminstone inte tomt.”
Jag har gjort en jämförelse för de kommunägda bostadsbolagen från 2005 till 2023 baserat på årsredovisningar. Jämförelsen ger vid handen att under den blå-gröna alliansens styre i Växjö har den ideologiska styrningen lyckats så här långt:
Allmännyttans hyresrätter har minskat från 13962 till 11313 bostäder (23 procent minskning). Marknadsandelen har minskat betydligt eftersom det byggts många fler privata hyresrätter. Vakansgradens ökning från 0,7 procent till 4,2 procent kan också visa att man börjar få svårt att klara sig på marknaden, speciellt nu när det förmodligen finns ett överskott på bostäder i Växjö. Hyreshöjningen under perioden (63 procent) visar nog också att man inte konkurrerar med lägre hyror än marknaden i övrigt. Nybyggnation av bostäder har minskat betydligt och inga bostäder utanför Växjö har byggts under 2022 eller 2023. (2005 byggdes eller påbörjades 32 bostäder utanför Växjö).
En stor skillnad är den utdelning man tar ut från bostadsbolaget. 2005 betalade varje lägenhet 527 kronor per år till kommunkassan. 2023 betalade varje lägenhet 7072 kronor per år.
Den sämsta affären allmännyttan i Växjö någonsin gjort är förmodligen köpet av gamla kommunhuset. Men loppet är kanske inte kört. Ett privat bolag köper och renoverar huset och hyr ut lokaler (kontor) till kommunen. Det blir en smäll för Vidingehem, men det står åtminstone inte tomt.
Arne Persson, Växjö