Annons

Insändare: ”Det går att tänka två tankar samtidigt”

”Hamas gisslantagande och massmord på civila israeler går inte att försvara. Men detsamma gäller den israeliska militärmaktens flerfaldiga kränkningar av internationell humanitär rätt vid angreppet på Gaza”, skriver Ulf Carlsson i en insändare.
Insändare • Publicerad 1 november 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En israelisk bombning i Gazaremsan, sedd från södra Israel, den 18 oktober.
En israelisk bombning i Gazaremsan, sedd från södra Israel, den 18 oktober.Foto: Francisco Seco

De har beskrivits av bland annat FN:s Human Rights Council och Amnesty: bombning av civila mål utan föregående varning, en intensifiering av en olaglig blockad som varat i 16 år, en evakuering av befolkningen som redan fått katastrofala följder. Som flera sansade bedömare poängterat går det att tänka två tankar samtidigt.

Sansade bedömare tar också upp helhetsbilden av staten Israels förhållande till palestinierna. Israel utövar apartheid mot den palestinska befolkningen – den slutsatsen drog tre människorätts-organisationer under 2021 till 2022, först israeilska B’tselem, därnäst Human Rights Watch och Amnesty.

Annons

De följdes dessutom av FN:s särskilda rapportör Michael Lynk och i år har även Carl Bildt flera gånger betonat att Israel inte kan överleva som en ”fullgången apartheidstat”.

”Den ovannämnde Lynk menade att det israeliska styret är djupt diskriminerande och bygger på åtskillnader av rasmässiga, nationella och etniska identiteter”

Apartheid definieras inom ramen av tre internationella fördrag. Enligt Romstatuterna utgör apartheid ett brott mot mänskligheten genomfört av en institutionaliserad regim som utövar förtryck och dominans av en rasgrupp över en annan. Den ovannämnde Lynk menade att det israeliska styret är djupt diskriminerande och bygger på åtskillnader av rasmässiga, nationella och etniska identiteter. Man kan tillägga att Fjärde Genèvekonventionen förbjuder en ockupationsmakt inte bara att medvetet döda, illa behandla eller deportera människor, utan också att låta egna civila bosätta sig på det ockuperade området. Enligt FN:s Human Rights Council levde 2022 fler än 700 000 israeler inom illegala bosättningar på Västbanken och i Östra Jerusalem.

Brytpunkten i konflikten inföll för 75 år sedan, med det palestinierna kallar Nakba, katastrofen, då enligt FN:s beräkningar 726 000 palestinier fördrevs och flydde från sina hem och aldrig tilläts återvända. FN:s medlare Folke Bernadotte skrev till världsorganisationen innan han mördades av den judiska terrorrörelsen Sternligan: ”Det skulle vara ett brott mot de mest elementära rättsprinciper om dessa oskyldiga offer för konflikten förvägrades rätten att återvända till sina hem medan judiska immigranter strömmar in i Palestina och faktiskt hotar att permanent ta de arabiska flyktingarnas plats.”

Orättvisan permanentades och förvärrades än mer då Israel i samband med Sexdagarskriget 1967 fick makten över ytterligare landområden och palestinier.

Ulf Carlsson

Annons
Annons
Annons
Annons