Annons

Insändare: ”Det luktar rök i korridoren på hela avdelningen”

Enligt en anonym insändare till Smålandsposten bryts Alvesta kommuns regler mot rökning inom omsorgen regelbundet på äldreboendet Högåsen.
Insändare • Publicerad 10 juli 2023 • Uppdaterad 18 juli 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Äldreboendet Högåsen.
Äldreboendet Högåsen.Foto: Filip Sjofors

Jag har en bekant som bor på äldreboendet Högåsen i Alvesta. Efter att ha besökt och sett boendet på nära håll i flera år så har jag flera funderingar kring hur arbetet sköts.

För det första behöver de boende aktivering mer än någon enstaka timme per vecka på dagverksamheten. Personalen på avdelningen borde kunna vara en del i aktiveringen när tid finns. Cheferna borde se till att utbildning kring aktivering sker hos all personal.

Annons

För det andra bör språkkunskaperna hos de anställda bli bättre. Alvesta kommun kan starta någon form av projekt och ge språkutbildning varje vecka på betald arbetstid. Det är inte lätt för äldre personer när de inte kan göra sig förstådda och det blir missuppfattningar på grund av bristande språkkunskaper.

Till sist har jag en fråga om hur policyn kring rökning är i Alvesta kommun? I det jag kan hitta och läsa står det bland annat:

”Personalen går ut på altanen eller lastkajen som är i anslutning till avdelningen och röker så det luktar i korridoren på hela avdelningen.”
Fakta

Så hanterar Smålandsposten anonyma insändare

På Smålandsposten Opinion prioriterar vi insändare som är underskrivna med namn.

Om en insändare är anonym ställs det högre krav på att textens innehåll är relevant genom att bidra till samhällsdebatten eller kommer med nyheter.

Ska vi publicera en anonym insändare måste vi på opinionsredaktionen känna till ditt namn och telefonnummer.

”Rökfri arbetstid: Tobaksrökning är inte tillåtet under arbetstid. Tobaksrökning får endast ske under rast. Med rast menas ett uppehåll i arbetet då medarbetaren inte är skyldig att stanna kvar på jobbet och tiden ingår inte i arbetstiden. Vanligast är lunchrast. I det elev- och patientnära arbetet får medarbetare inte lukta rök.”

Personalen går regelbundet ut på altanen eller lastkajen som är i anslutning till avdelningen och röker så det luktar i korridoren på hela avdelningen. För oss icke-rökare känns detta inte särskilt trevligt. Om man räknar ihop all den tid dessa rökpauser tar så kanske man hinner med någon form av aktivering med spel eller dylikt tillsammans med de boende. Det är ju trots allt på betald arbetstid dessa rökpauser sker och de boende har rätt till den tiden.

Med fokus på de boende

Annons
Annons
Annons
Annons