Annons

Insändare: ”Helt verklighetsfrånvänt att utveckla alkoholindustrier”

Gunnar Holmström skriver en insändare riktad mot de som vill avfärda Socialstyrelsens senaste rekommendationer om alkoholintag.
Insändare • Publicerad 27 september 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Illustration av en person som tar en snaps.
Illustration av en person som tar en snaps.Foto: Gorm, Kallestad

På den ena sidan finns alkoholläkare och forskare och nu även Socialstyrelsen som nyligen presenterat nya gränsvärden för riskbruk. På den andra sidan finns alkoholdrycksproducenter, alkoholromantiker och politiska initiativ för att ta bort hinder för bruk.

Äntligen verkar vården ta på allvar att nervgiftet alkohol kan förorsaka skador efter intag av tämligen små mängder. Detta i skuggan av hur familjer, arbetsplatser och hela samhället såras av hög konsumtion av alkoholhaltiga drycker. Nu räcker det inte längre med brasklappsinformationen i annonser om att till exempel vin i flaska och på box innebär risk att konsumenten blir beroende.

Annons

Samtidigt och helt verklighetsfrånvänt finns krafter som uppmuntrar småföretagande i ölbryggande, vinframställande och brännvinsdestillerande att utveckla dessa alkoholindustrier. Systembolaget vill man helst strunta i eller delvis samarbeta med i en vilja att få ut så mycket alkohol som möjligt till allmänheten. Gårdsförsäljning är modeordet för dagen hos dryckenskapens företrädare.

”Nu vill man glömma tidigare idéer om att det skulle kunna var nyttigt att servera vin och snaps till maten på äldreboenden.”

Helst bör människor helt undvika alla former av alkohol menar den medicinska expertisen efter rön från den senaste forskningen. Nu vill man glömma tidigare idéer om att det skulle kunna var nyttigt att servera vin och snaps till maten på äldreboenden. Barn och gamla skall nu i stället att betraktas som extra sårbara. Foster kan via sina mödrar bli skadade av redan mycket små kvantiteter av detta lömska gift.

Albert Engström, en gång känd skämttecknare och alkoholist, ville mena att kräftor skulle kräva öl och brännvin. Edward Blom, en samtida alkoholromantiker, går ut i media och avfärdar Socialstyrelsens rekommendationer som löjliga och fånigt moraliserande.

Jag kommer att tänka på de läkare och diverse kändisar som när fakta om hur farligt tobaksrökande är försökte avfärda forskningens dåtida varningar på samma sätt som rent fjant. Många av dessa dog för övrigt av lungsjukdomar. Nu finns det inga askkoppar i offentliga sammanhang och att röka på krogen är att begå en dödssynd. På Nya Zeeland är man på väg mot ett totalt rökförbud. Attityden till tobak har förändrats med en fart som är förbluffande.

Det vore alltså inte helt otänkbart och mycket önskvärt att alkohol kommer att möta ett liknande öde. Det går ju förvisso att göra goda måltidsdrycker helt alkoholfria.

Gunnar Holmström, Väckelsång

Annons
Annons
Annons
Annons