Annons

Insändare: ”Hur många medborgare vet egentligen vad vårdpersonalen fått uppoffra?”

”Vad har Alliansen, med SD i ryggen, bidragit med för att kunna sitta där och gapa som gökungar och parasitera på vård och omsorgen och de pengar som har dragits in på personalens bekostnad och uppoffringar?”
Det frågar sig Tina Skoglund, anställd i Tingsryds resursenhet, i en insändare.
Insändare • Publicerad 27 oktober 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Men hur många medborgare i Tingsryds kommun vet egentligen vad vårdpersonalen fått uppoffra för att kommunen ska kunna ta del av dessa pengar?”, skriver Tina Skoglund. Bilden: Undersköterska hjälper en äldre person ett vård- och omsorgsboende.
”Men hur många medborgare i Tingsryds kommun vet egentligen vad vårdpersonalen fått uppoffra för att kommunen ska kunna ta del av dessa pengar?”, skriver Tina Skoglund. Bilden: Undersköterska hjälper en äldre person ett vård- och omsorgsboende.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Låt oss backa bandet lite och gå tillbaka några år då Covid blev en pandemi. Belastningen inom vården blev enorm och personalen gick på knäna. Kostnaderna skenade och vårdpersonalen ”trampade vatten” för att fortsatt kunna bedriva en dräglig vård.

Sen kom regeringen till undsättning och kommunerna kunde nu börja söka de här ”prestationsbaserade generella bidragen” och ”Covid-bidragen”.

Annons

Men hur många medborgare i Tingsryds kommun vet egentligen vad vårdpersonalen fått uppoffra för att kommunen ska kunna ta del av dessa pengar? Jo, det är ju nämligen så att under november månad i några år nu så får verksamheterna i kommunen inte ta in några timanställda för att täcka upp inom vården.

”All önskad ledighet avslås då ordinarie personal måste finnas att tillgå”

Detta resulterar i stället att ordinarie personal blir inbeordrade på sina lediga dagar för att täcka upp exempelvis sjukdomsfall.

Vad kostar inte detta kommunen kan man nu undra?

All önskad ledighet avslås då ordinarie personal måste finnas att tillgå, och även kunna beordras in efter behov. Allt för att täcka vårdbehovet som finns i kommunen.

Och det är här som våra politiker nu så fint säger att ”personal inom vård och omsorg framgångsrikt arbetat med att minska antalet timanställda. Vilket är en av anledningarna till att kommunen fått sina statsbidrag”.

Hur nu detta kommer att gå ihop sig i november månad kan man ju undra då 11 timmars dygnsvila och 37 timmars veckovila för personalen träder i kraft 1 oktober i år återstår att se.

Min fråga är: Vad har Alliansen, med SD i ryggen, bidragit med för att kunna sitta där och gapa som gökungar och parasitera på vård och omsorgen och de pengar som har dragits in på personalens bekostnad och uppoffringar?

Tina Skoglund, resursenheten

Annons
Annons
Annons
Annons