Annons

Insändare: ”Ingen ska tjäna miljoner på omsorg och skolsystem”

”Är jag missnöjd och bitter? Ja, kan man vara annat?”, frågar sig Lennart Turesson om vad han anser att svensk omsorg har blivit.
Insändare • Publicerad 22 oktober 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För att komma till rätta med slöseriet är min åsikt att vi måste förstatliga all omsorg och skolsystem.”, skriver LEnnart Turesson i en insändare.
”För att komma till rätta med slöseriet är min åsikt att vi måste förstatliga all omsorg och skolsystem.”, skriver LEnnart Turesson i en insändare.Foto: TT

I en debattartikel i Smpålandsposten den 13 oktober skriver några regionpolitiker att de ”vill minska” att anlita hyrpersonal vilket kostar skattebetalare 250 miljoner för 2023. Det är bra att man vill minska dessa kostnader. Men jag har ingen tilltro för politiker i regionen och dess ledning med tanke på deras slöseri med skattemedel med planerna på ett nytt sjukhus som kostade regionens skattebetalare hundratals miljoner.

Jag anser att de förbrukat sitt förtroende och bör avgå! En ny ledning bör tillsättas för att sköta regionens olika åtagande!

Annons

Tillbaka till grundfrågan om hyrpersonal. I ett inslag i SVT. Framkom att en sjuksköterska i ett bemanningsföretag har 65 000 till 100 000 kronor per månad i lön. En sjuksköterska som har fast anställning i offentlig sjukvård har i medianlön 36 100 kronor per mån. Jag känner en bekant som jobbat i äldreomsorgen som timanställd undersköterska som blev erbjuden 4 kronor i timmen i lönepåslag!

”Men jag är mest förbannad över att svensk omsorg styrts till vad vi upplever nu”

Varför denna stora skillnad?

Jo, bolagen som driver dessa bemanningsföretag gör stora vinster med våra skattepengar! Detta tycker jag är helt galet och oacceptabelt! Min uppmaning till alla politiker som styr, oavsett partifärg, är att snarast avskaffa detta slösaktiga system! Detta gäller både sjukvård, äldreomsorg och skolan! Många från min egen generation som jobbat ett helt liv kanske i femtio år och byggt upp Sverige har oftast en ynklig pension på cirka 12 000 kronor per månad.

Är jag missnöjd och bitter? Ja, kan man vara annat?

Men jag är mest förbannad över att svensk omsorg styrts till vad vi upplever nu! För att komma till rätta med slöseriet är min åsikt att vi måste förstatliga all omsorg och skolsystem. Ingen ska tjäna miljoner på detta!

Lennart Turesson

Annons
Annons
Annons
Annons