Annons

Insändare: Jomshof (SD) sprider konspirationsteorier

”Det pågår en islamisering”, skriver Richard Jomshof på sin Twitter. Och ”Svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land”. Han avslutar med att försäkra: ”Det är inga konspirationsteorier utan fakta”.
Insändare • Publicerad 14 april 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Richard Jomshof (SD) i riksdagen.
Richard Jomshof (SD) i riksdagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Men Jomshofs påståenden stämmer i själva verket väl överens med typiska konspirationsteorier. De syftar till att ge de godtrogna en enkel och sensationell hotbild. Genom sina grova överdrifter och förvrängningar grumlar de varje rationell diskussion. De avleder blicken från mera verklighetsnära problem. Och de kan tillhandahålla syndabockar.

Den mest beryktade av alla konspirationsteorier var Sions Vises Protokoll, som fabricerades av ryske tsarens hemliga polis och framgångsrikt övertygade politiskt paranoida om att tillvaron styrdes av en liten krets ondskefulla judar. Texten blev en byggsten i nazisternas världsbild. Antisemitismen florerar än idag men allt oftare har syndabocksrollen flyttats över på muslimerna.

Annons

Jomshof och hans anhängare är knappast intresserade av några fakta i målet. Som hur man mäter ”islamisering” när uppskattningsvis åtta procent av Sveriges invånare är muslimer enligt TV4:s Kalla Fakta – åtskilliga helt sekulariserade, den överväldigande majoriteten totalt ointresserade av att införa sådana sharialagar som de ofta flytt ifrån. Eller hur man definierar ”svenskar”. Är ens alla svenska medborgare att beteckna som ”svenskar” i SD:s ögon? Man erinrar sig hur Björn Söder beskrev judar och samer som ”inte svenskar”. Eller att ofta åberopade framtidsscenarier kring invandringen utgår från antalet migranter 2014-16 – rekordår som inte torde upprepas inom överskådlig tid.

”Det är den idé som i högerextrema kretsar kallas ”det stora folkutbytet”, alltså att det föreligger en konspiration med mål att tränga ut ”vita” européer från deras egen världsdel. Idén anammades av Anders Behring Breivik och därutöver av flera massmördare på amerikansk mark.”

Komplementet till Jomhshofs föreställningar är det ”manifest” som hans partikollega Mattias Karlsson enligt TV4:s Kalla Fakta var medförfattare till. Där hävdas inte bara att islamisering hotar utan dessutom att en elit av liberaler och kulturmarxister dirigerar denna utveckling. Det är den idé som i högerextrema kretsar kallas ”det stora folkutbytet”, alltså att det föreligger en konspiration med mål att tränga ut ”vita” européer från deras egen världsdel. Idén anammades av Anders Behring Breivik och därutöver av flera massmördare på amerikansk mark.

Så i ett läge där SD håller på att hamna i medieskugga eller omtalas mest för kommunala skandaler – varför inte dra till med en riktigt saftig konspirationsteori? Richard Jomshof står alltid till tjänst.

Ulf Carlsson

Annons
Annons
Annons
Annons