Annons

Insändare: ”Landshövdingarna bör förpassas till historiens skräphög”

Landshövdingarna behövs inte, skriver P-O Oskarson i Växjö efter den senaste tidens kontroverser gällande landshövdingarna Maria Arnholm och Anna Kinberg Batra.
Insändare • Publicerad 7 juli 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arkivbild på residenset i Växjö, där Kronobergs landshövding bor.
Arkivbild på residenset i Växjö, där Kronobergs landshövding bor.Foto: Tekla Höckert

Precis som Smålandspostens ledarsida den 8 juni konstaterar, så finns detta ämbete fortfarande kvar för att ”avdankade politiker behöver en försörjningsbas”!

Tillsättning sker alltså ur en mycket liten krets personer, som ibland varken har fallenhet, kompetens eller ens omdöme för uppdraget.

Annons

Det drabbar anställd personal vid länsstyrelsen, men också medborgare och andra politiker eftersom detta i sin tur späder på ett växande förakt för förtroendevalda i samhället som helhet.

”Jag förstår dem. Det är ju mysigt att kunna glida iväg i limousin med egen chaufför.”

Rikspolitikerna är en exklusiv grupp som avlönar sig själva. Det gör de genom många gånger generösa arvoden och rundhänta kostnadsersättningar. Lojala och lågprofilerade medelmåttor får i vissa fall också ”förlängningar” för lång och trogen tjänst. De erbjuds då att antingen bli landshövding eller att få ett behagligt diplomatjobb utomlands på lägre nivå.

Vilka har då bestämt detta? Jo, politikerna själva. De vill naturligtvis ha kvar detta. Jag förstår dem. Det är ju mysigt att kunna glida iväg i limousin med egen chaufför.

Frestelsen är uppenbar!

Ämbetet har idag ingen nämnvärd nytta för den skattebetalande allmänheten. Felrekryteringar utgör däremot en större plåga för verksamheten och ”undersåtarna”. Landshövdingarna bör därför förpassas till historiens skräphög bland de feodala monarkernas envälden där de lämpligen hör hemma.

P-O Oskarson, Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons