Insändare: ”Moraliskt stötande att skattebetalarnas pengar ges som en present när höga tjänstemän inte gör sitt jobb”
Regionen har med omedelbar verkan avskedat sin hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O Nilsson. Han fick två miljoner för att sluta. Det är moraliskt stötande att skattebetalarnas pengar ges som en present när höga tjänstemän inte gör sitt jobb. Det är inte första gången. För enligt ordförande Mikael Johansson (M) har Nilsson varken utfört vad politiker ålagt honom eller brytt sig om alla signaler från vården om problem. Misskötseln av den Nära Vården nämns särskilt.
De senaste årtiondena med näringslivsinspirerad ledningskultur har inneburit att också offentlig verksamhet tilldelar sina chefer olika privilegier. Det påstås vara nödvändigt för att rekrytera de bästa cheferna. Detta är helt obevisad ledarskapsteori. I skattefinansierad verksamhet borde självklart samma förhållanden gälla som på övriga arbetsmarknaden. Uppsägning vid misskötsel kan ske och lön betalas då under uppsägningstiden 1-3 månader. Inga guldkantade avgångsvederlag!
”Gå till personalen i Kronoberg! Lyssna på vem de har förtroende för. Ta en ledare som kan sjukvården i Kronoberg och som har hög, bland kollegor erkänd medicinsk kompetens.”
Många kronobergare ser nog avskedet av Nilsson lika mycket som ett offer för att dölja det verkliga politiska ansvaret för problemen i vården; brist på läkare, på vissa orter inte en enda fast läkare, sköterskebrist och en ekonomi som kommer haverera om sjukhusbygget i Räppe trumfas igenom. Hur som helst är det regionledningen som rekryterar och bedömer de högsta tjänstemännens lämplighet. När nu en fjärde direktör ska rekryteras, tänker politikerna annorlunda? Gå till personalen i Kronoberg! Lyssna på vem de har förtroende för. Ta en ledare som kan sjukvården i Kronoberg och som har hög, bland kollegor erkänd medicinsk kompetens.
Detta är också ett tillfälle att se över hela den administrativa överbyggnaden i regionen. I förra veckans Läkartidning redovisas utvecklingen i Sverige. Antalet regionanställda administratörer, handläggare och chefer fortsätter att öka, sedan 2019 nästan 3 gånger fler än antalet vårdpersonal. Kronoberg ligger föga hedrande i den byråkratiska botten. Kronoberg har med två andra regioner flest administrativ personal i förhållande till vårdpersonal. Det är inte konstigt att Kronoberg har sköterskebrist på sjukhuset och allmänläkarbrist i primärvården.
Detta när byråkratin prioriteras av politikerna i Kronoberg.
Bengt Järhult, läkare, Ryd