Annons

Insändare: Myndighetens råd är inte lag

Våga nyansera Havs- och vattenmyndighetens, Hav, allmänna råd. De är inte lag, skriver signaturen Nisse på vischan i en insändare.
Insändare • Publicerad 14 juni 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enskilda avlopp.
Enskilda avlopp.Foto: Christine Olsson/TT

På den stora nationella Vatten- och avloppskonferensen 15-16/3, hölls ett juristanförande där det påpekades om vikten av att uppfylla miljöbalkens krav på rimlighet och proportionalitet.

Vad har de tre deltagarna från Växjö framfört till politikerna (inklusive Lisa Larsson, (S), ordförande i nämnden) och inspektörskollegor? Köra på som vanligt? Skärpning angående rimlighet och proportionalitet?

Annons

Det är väl ändå orimligt att lägga mellan 100 000 och 150 000 kronor på att rena ett par hekto fosfor?

”Passa på att i samma anda tona ner avloppsjakten”

Energi-, bränsle- och matpriser, effektavgifter på elnätet, med mera dränerar våra plånböcker. Lyckligtvis är sjukhuset i Räppe nu skrinlagt. Passa på att i samma anda tona ner avloppsjakten och låt inte avloppsåtgärder, krävda på tveksam naturvetenskapligt underlag och utan säkerställd miljönytta, med hjälp av vitesförelägganden tvinga fastighetsägaren att prioritera avloppet före livsnödvändiga utgifter.

Hav:s allmänna råd är inte lag. Välmotiverade avsteg kan göras. Följ miljöbalken.

Politiker i Växjö: Hjälp oss med små avlopp att få frid, ro och slippa att skuldbeläggas som miljöbovar. Nyansera snarast tillämpningen av Hav:s allmänna råd.

Tack till Villaägarnas Riksförbund för ert engagemang i riksdagen mm och att ni förespråkar ökad hänsyn till socioekonomiska faktorer.

Tack till KD, SD, M och L som i riksdagen ifrågasatt Hav:s avloppspolicy.

Tack till Roland Ekstrand och föreningen VA i Tiden som kämpar i riksdag mm för oss med små avlopp.

Tack till förra styrets nämnd som tog initiativ till förändring. Gör om och gör en bättre variant.

"Nisse på vischan"

Annons
Annons
Annons
Annons