Annons

Insändare: ”Nämndens budget innebär ytterligare försämringar för oss äldre”

”Hur mår egentligen omsorgen i Tingsryd?”, skriver Kenneth Enelund i en insändare riktad till till Birgitta Arvidsson (KD), Karin Olsson (M) och Annica Hägg Johansson (C).
Insändare • Publicerad 5 juli 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Man med rullator på ett äldreboende.
Man med rullator på ett äldreboende.Foto: Pontus Lundahl/TT

I Tingsryd är 95 procent omsorgstagare nöjda med sin hemtjänst, skriver de som styr i vård- och omsorgsnämnden. I en annan enkätundersökning i Tingsryd svarar 9 av 10 inom vård- och omsorgsförvaltningen i Tingsryd att de är nöjda med sitt arbete. Men runt 40 procent anser att de ofta eller ganska ofta känner sig stressade på jobbet och nästan 40 procent svarar att de inte skulle rekommendera Tingsryd kommun till en vän eller kollega.

”Nedläggningen av resurspoolen innebar att personalen vid frånvaro framförallt skall täcka upp för varandra med andra ord ”springa fortare”.”

Hur mår egentligen omsorgen i Tingsryd?

Annons

Tittar man på officiell statistik i Kolada från 2023 ser man att antalet beviljade timmar per hemtjänsttagare är avsevärt mindre i Tingsryd än genomsnittet för riket och att den upplevda känslan av ensamhet hos hemtjänsttagare är högre i vår kommun än riksgenomsnittet.

Vård- och omsorgsnämndens, von, sparbeting för 2024 är cirka 21 miljoner kronor vilket bland annat resulterat i att bemanningspoolen lagts ned och personaltätheten minskat.

Nedläggningen av resurspoolen innebar att personalen vid frånvaro framförallt skall täcka upp för varandra med andra ord ”springa fortare”.

Prioriteringsunderlaget för von:s budget 2025 innebär ytterligare försämringar för oss äldre. Bland annat innebär förslaget att boendegarantin för 85-plus skall avvecklas, HSL-avgiften för 85-plus skall återinföras samt tjänsten som anhörigsamordnare skall avvecklas.

Birgitta, Karin och Annica – kan ni berätta lite mer om hur det är tänkt!

Kenneth Enelund, Linneryd

Läs tidigare inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons