Annons

Insändare: ”Naturbruksutbildning på gymnasienivå är synnerligen viktig”

Lantbrukaren Thomas Magnusson i Rinkaby vill ge positiva exempel på friskolor och menar samtidigt att eventuella vinster måste stanna inom verksamheten.
Insändare • Publicerad 22 juni 2024
Naturbruksutbildning på gymnasienivå är synnerligen viktig, dels för vidare studier inom de gröna näringarna, men inte minst för att trygga en framtida livsmedelsproduktion i Sverige. Den här bilden är tagen på Naturbruksgymnasiet i Blekinge.
Naturbruksutbildning på gymnasienivå är synnerligen viktig, dels för vidare studier inom de gröna näringarna, men inte minst för att trygga en framtida livsmedelsproduktion i Sverige. Den här bilden är tagen på Naturbruksgymnasiet i Blekinge.Foto: Emma Gunler

Det pågår en debatt i media och från politiskt håll angående friskolornas vara eller inte vara samt angående friskolors vinster. Jag tycker det är mycket angeläget att den debatten behöver nyanseras, samt att man inte drar alla friskolor över en kam. Jag vill lyfta fram Hushållningssällskapet i Kalmar, Kronoberg, Blekinge som ett synnerligen bra exempel på aktör att driva friskolor. De bedriver naturbruksgymnasier i Kalmar, Gamleby samt Ingelstad. Det är viktigt att beakta att i dessa län har regioner och kommuner helt lämnat denna utbildningsform. Hade inte Hushållningssällskapet tagit över dessa så viktiga skolor hade det saknats denna viktiga utbildning i dessa län. Inte minst är det viktigt för landsbygdens utveckling.

”NATO-medlemskapet har ytterligare pekat på att vi måste trygga vår livsmedelsförsörjning i landet.”

För närvarande är det ett mycket stort intresse från ungdomar att söka till dessa utbildningar. Naturbruksutbildning på gymnasienivå är synnerligen viktig, dels för vidare studier inom de gröna näringarna, men inte minst för att trygga en framtida livsmedelsproduktion i Sverige.

Annons

NATO-medlemskapet har ytterligare pekat på att vi måste trygga vår livsmedelsförsörjning i landet. Men utbildning är viktig inom alla delar inom den gröna sektorn men även inom entreprenad som kan vara ett komplement till livsmedelsproduktion. Det kommer att ställas stora krav på utbildning, för ny teknik, miljö, klimat etcetera.

De eventuella vinster som uppstår vid driften av dessa skolor, måste stanna kvar i verksamheten, det behövs investeras i ny teknik, byggnader, djur med mera. I denna världen är det inga ” övervinster ” som försvinner till okända ägare.

Thomas Magnusson, Rinkaby

Lantbrukare

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons