Annons

Insändare: ”Politiker – se till att involvera berörda i nästa projektering”

Nils-Erik Nilsson i Tolg skriver en insändare om att politikerna i Region Kronoberg ta ett djupt andetag innan de kastar sig in i nästa stora projekt.
Insändare
Publicerad 31 oktober 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centrallasarettet i Växjö.
Centrallasarettet i Växjö.Foto: Jonas Engman

I Region Kronoberg avgår ingen trots att ledningen har lett sina partier och dess medlemmar till stora kostbara beslut som resulterar i förgrävesprojektering för flera hundra miljoner, inställda operationer då personalen har suttit i arbetsgrupper för att planera det nya sjukhuset i Räppe, samtidigt som vårdcentralerna har ropat och ropar efter personal för att kunna ge vård i första linjen.

Ledningen borde redan för ett år sedan när budgeten lades för 2023 förstått att en nybyggnation var orimlig i Räppe. Inflationen skenade och därmed ökade pensionsavsättningarna. Byggkostnaderna ökade tvåsiffrigt och detaljplanen var inte godkänd det vill säga det fanns ingen tomt att bygga på. Många negativa osäkerhetsfaktorer!

Annons

Trots detta fortsatte ledningen med planering och projektering utan en tydlig programplan. Skyddsrum eller inte? Helikopterplatta eller inte? Dyrare trästomme eller billigare betongstomme?

Hur stort sjukhus skulle byggas och till vilken kostnad? Kostnaderna var upp på totalt mer än 12 miljarder innan spaden ens var i marken.

”Nu får man tacka gudarna att det blev som det blev”

Ekonomiavdelningen fick i början av 2023 i uppdrag att se över Räppesjukhusets kostnader och storlek. Det dröjde ända till den 8 juni 2023 innan ledningen stoppade bygget! Detta efter att man så sent som i april hade utökat byggnationen med skyddsrum, helikopterplatta och betongstomme för 10-tals miljoner.

I maj så kom Mark- och miljööverdomstolens beslut om avslag av överklagan om detaljplanen. Då kunde man ha startat byggnationen om man hade haft råd.

Nu får man tacka gudarna att det blev som det blev och hoppas på att partitopparna och partimedlemmarna griper in så att inte den lomhörda ledningen får fortsätta med nya misstag på CLV så att 100-tals miljoner kronor skall rinna ut i Växjösjön efter katastrofen med Räppe, utan att pengarna satsas på den beslutade men ej genomförda Nära vården. Prioritera vårdcentralerna så kommer mycket att lösa sig!

Så politiker, om ni är kloka, ta ett djupt andetag innan ni kastar er in i nästa stora projekt och börja med en opartisk utredning för att få korrekta och överskådliga fakta. Se till att alla berörda blir involverade i att skapa den framtida gemensamma sjukvården!

Nils-Erik Nilsson, Tolg

Annons
Annons
Annons
Annons