Annons

Insändare: ”Så mycket bättre det blev utan bilar”

Olif Thedin skriver i en insändare att han skulle vilja att delen av Liedbergsgatan längs med Oxtorget förblir en bilfri gata även efter sommaren.
Insändare • Publicerad 14 juni 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Liedbergsgatan vid Oxtorget har omvandlats till en grön, trafikfri mötesplats för aktiviteter och avkoppling.
Liedbergsgatan vid Oxtorget har omvandlats till en grön, trafikfri mötesplats för aktiviteter och avkoppling.Foto: David Färdigh

Jag stannar till, går av cykeln och förundras över hur ett litet provisorium kan förändra staden. Liedbergsgatan, mellan Storgatan och Sandgärdsgatan, är avstängd och ersatt med en ”park”-liknande miljö med sittmöbler och hängmattor. Så här var det ursprungligen tänkt att gågatorna skulle kopplas samman med Oxtorget och Filmstaden. Man valde istället en kompromiss, med genomfartstrafik. Så mycket bättre det blev utan bilar! Nu har livet mellan husen återvänt och Oxtorget har blivit mera torg.

Vi har här fått en liten dos av Jan Gehl-tänk i Växjö centrum. Man har skapat mer plats för livet, som Jan Gehl säger. När provisoriet visar sig bli bra gör man det permanent. På skyltarna står det att det är en sommargata maj till september. Men om beslutsfattarna får veta att du uppskattar förändringen så kan den säkert bli permanent.

Annons

Och vilken perfekt tajming!

”Samma idé kan utvecklas här i Växjö. Just nu.”

På SVT Play visas just nu dokumentären ”I arkitektens fotspår” om arkitekten Jan Gehl, hans idéer och hur han påverkat stadsplaneringen i hela världen.

I programseriens avsnitt om Oslo visas en samling helt fantastiska och galna bastur, som här har utvecklats till en liten bastuby vid Oslofjorden. Projektet är en kärleksförklaring till staden. Alla älskar att basta och bada. Hit kan man komma ensam, prata med främlingar och få nya vänner. Alla samhällsklasser, åldrar och kön kan mötas i bastugemenskapen. ”Om jag bodde här skulle jag bada och basta varje morgon” säger programledaren.

Samma idé kan utvecklas här i Växjö. Just nu. Enligt nu gällande detaljplan för simhallsområdet kan man så långt som trettiofem meter ut i Växjösjön bygga till exempel en bastuby eller ett kallbadhus!

Strosa på Växjös nya sommargata, se tv-serien ”I arkitektens fotspår”, och gå sedan ner till Växjösjön och fundera på hur vi här i Växjö bäst kan ta vara på det fantastiska läget vid vattnet till att utveckla simhallen, stranden och vattnet.

Olof Thedin

Medlem i Växjö Forums styrelse

Annons
Annons
Annons
Annons