Annons

Insändare: ”Stoppa avverkningarna av Fyllerydsskogen”

Pål Karlsson vill sätta stopp för avverkningarna av Fyllerydsskogen åtminstone tills dess att det står klart att bygget av trafikplatsen går att genomföra.
Insändare • Publicerad 10 augusti 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den nya trafiklösningen vid Fagrabäck påverkar naturreservatet i Fyllerydsskogen.
Den nya trafiklösningen vid Fagrabäck påverkar naturreservatet i Fyllerydsskogen.Foto: Filip Sjöfors

Växjö kommun meddelar på sin webbplats att sydvästra spetsen av Fyllerydsskogen kommer att avverkas med början nu i mitten av augusti. Detta för att bereda plats för den otidsenliga och monstruösa trafikplats som ska börja byggas nästa år. Entreprenaden för den tänker Trafikverket upphandla i höst.

”Då kanske vi står där med enbart ett kalhygge och får vänta något hundratal år innan skogen blir lika vacker som idag.”

Tänk om det visar sig att det hela blir betydligt dyrare än de 280 miljoner trafikplatsen beräknades kosta för flera år sedan (Vägplanebeskrivning 2017-04-05), så att man drar öronen åt sig så som Region Kronoberg gjorde när det gällde sjukhuset i Räppe. Då kanske vi står där med enbart ett kalhygge och får vänta något hundratal år innan skogen blir lika vacker som idag.

Annons

Det vore förödande.

Stoppa avverkningarna, åtminstone tills det står fullständigt klart att bygget av trafikplatsen verkligen går att genomföra. Det bästa vore förstås att som Wales stoppa alla stora trafikinfrastrukturprojekt för att rädda klimatet och värdefull natur.

Pål Karlsson

Annons
Annons
Annons
Annons