Annons

Insändare: ”Tänk om alla dessa miljoner gått vården och dess anställda i stället”

Magnus Lo skriver i en insändare om alla miljoner kronor som gått till fallskärmar och utköp av höga chefer inom Sveriges kommuner och regioner.
Insändare • Publicerad 30 juni 2024
Om pengar som spenderats på utköp i stället gått till de anställda ”så hade vi kanske inte stått där vi står idag med stora underskott, usel ekonomi och en just nu pågående vårdstrejk”, skriver Magnus Lo. På bilden: Vårdpersonal demonstrerar utanför Karolinska sjukhuset i Solna i samband med att sjuksköterskestrejk startar.
Om pengar som spenderats på utköp i stället gått till de anställda ”så hade vi kanske inte stått där vi står idag med stora underskott, usel ekonomi och en just nu pågående vårdstrejk”, skriver Magnus Lo. På bilden: Vårdpersonal demonstrerar utanför Karolinska sjukhuset i Solna i samband med att sjuksköterskestrejk startar.Foto: Jessica Gow/TT

Under 2019 och första halvan av 2020 utbetalades 826 miljoner till att köpa ut anställda inom Sveriges kommuner och regioner, visar en kartläggning som SVT gjorde 2020.

Den summan motsvarade då en genomsnittlig årslön för 2600 undersköterskor.

Annons

När vi nu skriver 2024, har det gått ytterliga 4 år, och gissningsvis har minst lika mycket till betalats ut för att köpa ut förmodligen väldigt högavlönade chefer på olika nivåer.

”Att man som välbetald person inom kommuner och regioner har mage att kräva miljoner i ersättning vare sig man blir uppsagd eller säger upp sig själv, är ett monumentalt systemfel.”

Om dessa (förmodligen) mer än 2-3 miljarder i stället hade använts till att anställa personal och utveckla vården, hade vi kanske inte stått där vi står idag med stora underskott, usel ekonomi och en just nu pågående vårdstrejk.

Att man som välbetald person inom kommuner och regioner har mage att kräva miljoner i ersättning vare sig man blir uppsagd eller säger upp sig själv, är ett monumentalt systemfel.

Det heter då ofta att personen i fråga måste kunna klara sig tills motsvarande jobb dyker upp igen, och att lön och övriga ersättningar måste ligga på den nivån för att kunna få tag i kompetent och dugligt ledarskap. Man kan då fråga sig om alla andra på olika nivåer inom olika yrkeskategorier inte har kompetens och duglighet med tanke på att de får nöja sig med en ”vanlig” lön utan fallskärm och säkerhetslinor?

Den som har ett normalavlönat jobb inom service, skola, vård, produktion eller vilket tjänsteföretag som helst, får vackert ta sin slutlön utan bonus och andra klausuler, och omgående söka sig ett nytt jobb för att klara sin försörjning.

Detta nedtecknat med tanke på den senaste tidens avsked och uppsägningar inom kommuner och region i Kronobergs län.

Tänk om alla dessa miljoner kunde gått vården och dess anställda till godo i stället, då hade vi inte behövt befara underbemanning och eventuellt stängda vårdcentraler.

Magnus Lo, Ringshult

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons