Annons

Insändare: ”Tobak är ett gift och alkohol ännu giftigare”

”I dag vet alla att till och med passiv rökning är livsfarligt. Kanske är samma dramatiska och omvälvande omtolkning av fakta även på gång när det gäller alkohol?”, skriver Gunnar Holmström i Väckelsång.
Insändare • Publicerad 10 juli 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett glas öl.
Ett glas öl.Foto: Christine Olsson

Numera är det rökförbud nästan överallt. Annat var det i min ungdom då en festlig dukning var ofullständig utan askkoppar och på alla kontor kunde man hitta överfulla askkoppar. I reklamen gav blossande doktorer intrycket av att cigaretter närmast var hälsofrämjande produkter. I dag vet alla att till och med passiv rökning är livsfarligt.

Kanske är samma dramatiska och omvälvande omtolkning av fakta även på gång när det gäller alkohol? Tidigare ofta förekommande så kallade forskningsrön om hälsoeffekter slås nu sönder och samman av entydiga bevis för att även en liten alkoholkonsumtion innebär hälsorisker. Alla organ i den mänskliga kroppen tar skada av nervgiftet alkohol. Sinnet och själen och den andliga kraften vittrar. Alkohol löser fett och när vår hjärna till 60 procent består av fett förstår man att när alkoholen strömmar igenom på sin väg genom kroppen kan konsekvenserna bli ödesdigra.

”Man kan undra hur man framöver skall försvara sina intressen när bevisen hopar sig om hur farlig alkoholkonsumtion är i också små mängder?”
Annons

Det var tobaksindustrin som hårdast spjärnade emot i kampen för att bryta en skadlig vana och få folk att sluta röka. Man försökte förneka att cigaretter skapade beroende och överbevisades till slut om att man till och med manipulerade tobaksråvaran för att öka den beroendeskapande effekten. Allt gick sedan raskt att få människor att se verkligheten som t ex att Marlboromannen dog av lungsjukdomen KOL. Så kallat fint folk röker inte idag. Nu är rökning vanligast bland samhällets olycksbarn.

Tillverkning av spritdrycker, vin och öl har fått en allt större ekonomisk betydelse i många länder. Även i vårt land är alkoholindustrin på frammarsch. Man kan undra hur man framöver skall försvara sina intressen när bevisen hopar sig om hur farlig alkoholkonsumtion är i också små mängder? Att alkohol är beroendeskapande kan man läsa i den tillåtna reklamen för starka drycker, men där står inget om exempelvis hur många barn som lider när en eller båda föräldrarna förtrycks av Kung Alkohol.

Mitt hopp är att alla inblandade – alkoholkonsumenter, fabrikanter och distributörer skall nyktra till och satsa på hälsa och sunt förnuft. Kunde man ändra på inställningen till rökning borde det inte vara omöjligt att hitta vettigare förhållningssätt också när det gäller alkohol.

Gunnar Holmström, Väckelsång, Beroendeterapeut och konstnär

Annons
Annons
Annons
Annons