Annons

Insändare: ”Tyvärr har tandvård blivit en klassfråga”

Insändare • Publicerad 29 juni 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Marie Aschenbrenner i Lenhovda tycker att Folktandvården borde införa en fast patientavgift för att skapa en mera jämlik tandvård.

Efter 23 års ålder så kommer allvaret. ”Då får man betala för alla tandvårdsbesök”, skriver insändarskribenten.
Efter 23 års ålder så kommer allvaret. ”Då får man betala för alla tandvårdsbesök”, skriver insändarskribenten.Foto: Tore Meek

När tillgång och efterfrågan synkar dåligt, då måste man belysa problemet. I Uppvidinge har vi haft folktandvårdskliniker i Alstermo, Lenhovda och Åseda. Det har också varit ett bra samarbete med folktandvården i Braås.

Annons

Det borde vara en självklarhet att alla som behöver tandvård ska kunna få det. Tyvärr är det inte så. Fram till ungdomarna fyller 23 år har de fri tandvård.

Det är jättebra!

Sen kommer allvaret. Då får man betala för alla tandvårdsbesök. Priserna för olika undersökningar och behandlingar varierar förstås, men det är långt ifrån samma priser som hos läkare på lasarett eller vårdcentral.

Tyvärr har tandvård blivit en klassfråga.

”En sak är säker: Tänderna är lika viktiga för vårt mående, fysiskt som psykiskt!”

Alla människor har inte ekonomisk möjlighet att betala för att få tänder lagade eller sätta in tandprotes. Om även Folktandvården införde en fast patientavgift, från 100 kronor upp till max 300 kronor för undersökning och behandling, så närmar vi oss en mera jämlik tandvård.

En annan fråga som jag tänker på, är att vi endast har en folktandvårdsklinik i Uppvidinge och den är i Lenhovda.

Det är absolut inte tillräckligt!

Det blir lite av ett omöjligt uppdrag för en tandvårdsklinik att hinna ta emot skolbarn- och ungdomar samt kalla till vuxentandvården. Som det är nu hinner man inte med att kalla patienter till återbesök hos tandhygienist eller tandläkare.

En gång om året eller vartannat år, borde det vara, men det blir inte så tyvärr. Personalen där är trevliga, kunniga och mycket empatiska.

De gör alla så gott de kan och hinner!

Annons

Men orken kan tryta även för de bästa.

För att få ordning på ”torpet” så krävs det att Region Kronoberg öppnar folktandvårdsklinik i Alstermo och Åseda igen. Som läget är nu blir det ohållbart.

En sak är säker: Tänderna är lika viktiga för vårt mående, fysiskt som psykiskt!

Marie Aschenbrenner, Lenhovda

Annons
Annons
Annons
Annons