Annons

Insändare: ”Varför finns det inget utbildningskrav på politiker?”

Det frågar sig Lennart Burde i en insändare som han skriver som ett svar till Centerpartiets debattartikel om Växjö sviktande företagsklimat.
Insändare • Publicerad 8 juli 2024 • Uppdaterad 8 juli 2024
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Politikerna i Växjö kommunfullmäktige under ett sammanträde.
Politikerna i Växjö kommunfullmäktige under ett sammanträde.Foto: Elvedin Basic

Det sviktande företagsklimatet är en ledarskapsfråga. Den politiska styrningen har, enligt min och många andras mening, blivit alltmer toppstyrd. Tidigare ordförande i kommunstyrelsen och tidigare kommunchef, radarparet Anna Tenje och Monica Skagne slog an en ton och ett ledarskap som begränsade duktiga chefstjänstemäns handlingsutrymme och trivsel.

Det toppstyrda ledarskapet ökar rädslan för att göra fel, vilket leder till att det är viktigare att strikt följa regelverket än att söka kreativa lösningar, vilket är fundamentalt för företagsverksamhet.

”Alla politiker som innehar en ordförandepost borde, enligt min mening, gå en ledarskapsutbildning och i större utsträckning kommunicera med företagsledare och civilsamhället.”
Annons

Andreas, Thomas och Claes (centerpartisterna Andreas Olsson, Thomas Karlsson och Claes Bromander, reds. anm.) skriver att ”Kommunens tjänstepersoner måste kontinuerligt utbildas i policyn om ”Att möta företagare””. Varför finns det inget utbildningskrav på politiker? Alla politiker som innehar en ordförandepost borde, enligt min mening, gå en ledarskapsutbildning och i större utsträckning kommunicera med företagsledare och civilsamhället.

Det, sedan flera år pågående, politiska ledarskapet kan betygssättas genom att bland annat analysera beslutsunderlagen till nytt kommunhus, nytt sjukhus i Räppe och inriktningsbeslut om en ny simhall i Växjö.

Dåligt underbyggda stora investeringsbeslut påverkar också förtroendet och näringslivsklimatet.

Växjö har en stor förbättringspotential som ligger i politikernas händer.

Lennart Burde

Entreprenör och egenföretagare. Har ofta debatterat för Växjö Forum

Läs tidigare inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons