Annons

Islamofob i justitieutskottet

”Blir de upprörda, så elda hundra till då”, säger Richard Jomshof, Sverigedemokraterna, om Paludans koranbränning. Man kan notera att denna uppmaning skingrar en del av dimmorna kring SD:s förhållande till aktionen utanför Turkiets ambassad.
Insändare • Publicerad 31 januari 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Richard Jomshof (SD).
Richard Jomshof (SD).Foto: Jonas Ekströmer/TT

Man kan också notera att Jomshofs partiledare, Åkesson, däremot tycker att det är ”tölpigt” att bränna böcker. Som så ofta talar Sverigedemokraterna med kluven tunga. Uppenbart ska de båda koryféerna underhålla publik av olika slag, Åkesson genom att framstå som den mera sansade, Jomshof genom att tillmötesgå extremisterna.

Ingen ska inbilla sig att detta handlar om att försvara yttrandefriheten. SD:s inställning i den frågan blev tydlig redan 2020 då Linus Bylund ville att enskilda journalister skulle straffas för sin ”partiskhet”. Björn Söder angrep 2022 public service sedan Willy Silverstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, i ett program uttryckt sin oro över Sverigedemokraternas koppling till nazism.

Annons

Om man vill belysa bristerna i Turkiets ”demokrati” kan man tycka att det finns effektivare sätt än att provocera muslimer världen över genom att bränna deras heliga skrift. Men bakom Jomshofs uppmaning att ”elda hundra till” lurar i själva verket den islamofobi han tidigare visat prov på. I en intervju i DN i september 2022 menar han att det är ”självklart” att islam är en ”sämre religion” än kristendomen och att det räcker att ”titta på den muslimska världen för att se att den präglas av ett demokratiskt underskott”. Bortsett från det naivt anspråksfulla i att försöka gradera religioner ter det sig enfaldigt att fastslå ett enkelt orsakssamband mellan just religion och samhällsstyre. I Latinamerika med dess dystra tradition av militärdiktaturer är katolicismen helt dominerande. I 30-talets Tyskland var det varken klass eller kön utan protestantism som starkast korrelerade med medlemskap i nazistpartiet. Exemplen kan mångfaldigas men överallt är sammanhangen komplexa.

Jomshof är i dag ordförande i riksdagens justitieutskott. Det är beklämmande. Det är dessutom beklämmande att tre andra partier har hjälpt till att placera denna djupt olämpliga figur på en sådan post.

Ulf Carlsson

Annons
Annons
Annons
Annons